Geen spoorstakingen tijdens examens

20151020 - ANTWERP, BELGIUM: Illustration picture shows Antwerp railway station, Tuesday 20 October 2015. CGSP Cheminots - ACOD railway trade unions planned a series of strikes on several days all around Belgian provinces. BELGA PHOTO DIRK WAEM

De spoorvakbonden verplaatsen de laatste drie van de vijf aangekondigde stakingsdagen (21, 22 en 23 januari) tot na de examenperiode. Dat hebben ze beslist op vraag van de studenten. De stakingsaanzegging – die ook 6 en 7 januari omvat – blijft voorlopig wel behouden.

Het vakbondsfront buigt zich maandag opnieuw over het voorstel van de regering en beslist dan of er al dan niet wordt gestaakt, zegt Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische spoorbond. Marianne Lerouge, topvrouw van de Franstalige christelijke spoorbond, blijft wachten op een «duidelijke geste» van de regering en in het bijzonder van de NMBS-directie voordat de vakbonden kunnen beslissen om de stakingsaanzegging op te zeggen.

Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht, want de regering wil enkel een sociaal bemiddelaar aanduiden om het conflict bij het spoor op te lossen als de bonden hun stakingsaanzegging opschorten.

«Constructief zijn»

Om de examens van studenten niet in de war te sturen, schuiven de bonden alvast de laatste drie dagen van de staking op naar een periode na de examens. Wanneer is nog niet duidelijk. De studenten reageren tevreden, zegt Opaline Meunier van de Franstalige studentenvereniging Unécof. Het uitstel zou ook voor hun Nederlandstalige collega’s gelden.

Intussen benadrukt Sempels dat de bonden rekening houden met hen. «We proberen altijd constructief te zijn.» De eerste twee geplande stakingsdagen blijven voorlopig wel zoals voorzien.