Opsteker voor kantoortijgers: koffie is gezond

Koffie heeft lang geworsteld met een dubieus imago, maar beetje bij beetje wint de duistere substantie aan terrein bij medische experts. Een nieuwe Amerikaanse studie heeft opnieuw aangetoond dat het zwarte goud de gezondheid kan bevorderen. 

Wetenschappers van het Nationaal Kanker Instituut in Rockville, Maryland, volgden tien jaar lang 90.317 Amerikanen. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die koffie  drinken, minder kans hadden om te overlijden aan hartfalen en diabetes dan mensen die helemaal geen koffie drinken.

Wie vier of vijf kopjes per dag drinkt, heeft de minste kans om ziek te worden. Twee of drie kopjes per dag zorgen dan weer voor 18% minder kans op ziekte. Mensen die niet vies zijn van het zwarte goud, zouden ook meer bewegen en meer letten op wat ze eten, blijkt uit de studie.

Professor Marc J. Gunter van het Imperial College Londen werkte niet mee aan de studie, maar stelt wel vast dat er steeds meer studies aantonen dat koffie niet nefast is voor de gezondheid. Integendeel. “Het lijkt erop dat koffie geen kwaad doet. Dus als je het drinkt, moet je er zeker niet mee ophouden”, besluit Gunter. Helaas is het nog niet bewezen dat koffie zorgt voor een langer leven. Maar wat niet is, kan nog komen.