Noren willen berg schenken voor Fins jubileum

Naar aanleiding van het honderdjarige jubileum van de Finse onafhankelijkheid heeft een Noorse overheidsinstelling een unieke Facebookcampagne op poten gezet.

Medewerkers van het Statens Kartverk, de overheidsinstelling die zich onder andere bezig houdt met cartografie, roepen nu op om de Noorse grens een stukje te verleggen. Door de grens zo’n twintig meter te verschuiven, valt de top van de berg Halti in Finland.

De Halti of Haltiatunturi is de hoogste berg van Finland maar de top ligt net over de grens in Noorwegen. Met een hoogte van 1365 meter staat de top niet eens in de top tien hoogste punten van Noorwegen, maar in Finland zou de piek plots het hoogste punt vormen. Volgens het voorstel krijgt Finland een mooi symbolisch geschenk, terwijl Noorwegen 0,015 km² land zou verliezen.

De Facebookpagina werd op 8 december in het leven geroepen en telt momenteel meer dan 4.500 likes. “Dit is niet alleen een fantastisch cadeau voor Finland. Hoeveel landen kunnen er immers over opscheppen dat ze een berg cadeau doen? Laten we samen Finland naar nieuwe hoogtes brengen!”, klinkt het op de pagina.

Bjørn Geirr Harsson, een gepensioneerde medewerker van Statens Kartwerk, kwam met het idee in 1972, toen hij over het grensgebied vloog om de grenzen te controleren. Hij verbaasde zich toen dat de top niet tot Finland behoorde. Hij stuurde vorige week een mailtje met het voorstel naar zijn vroegere baas. Zij reageerde er positief op. “Een mooi geschenk aan een land dat geen hoge berg heeft en waar het hoogste punt niet eens een piek is”, aldus Ann Cathrine Frostrup. Harsson heeft echter niets te maken met de Facebookpagina. Hij vermoedt dat zijn zoon erachter zit.

Finnen reageren ondertussen positief op het voorstel. “Ik hou van mijn Noorse buren”,reageert iemand op Facebook.

Foto: “Rajapyykki 304” by AMur009 – Oma teos. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rajapyykki_304.JPG#/media/File:Rajapyykki_304.JPG