De vier valkuilen op familiefeesten

 

In tegenstelling tot je vrienden, kun je je familie niet zelf kiezen. Wie de moed heeft om zichzelf op 1 januari naar de feestdis te slepen, beseft elk jaar weer hoeveel waarheid er schuilt in dat cliché. Gelukkig bestaan er manieren om gênante situaties met opdringerige nonkels, bezorgde tantes of irritante neefjes en nichtjes subtiel te vermijden. Met deze survivaltips ben jij ook mét kater volledig familyproof.

door Mare Hotterbeekx

Situatie N°1: Het ongemakkelijke vragenrondje

Vragen als “Heb je nog steeds geen vriend gevonden?” en “Nog altijd werkloos? Hoe komt dat?”, zijn echte klassiekers waarmee je al dan niet lichtjes aangeschoten tante of nonkel je uit je schulp probeert te lokken. Gelukkig is het relatief eenvoudig om dit soort situaties te overleven. Hier zijn humor en zelfrelativering de wapens waarmee jij naar de oorlog trekt. Reflecteer vooraf over het afgelopen jaar en bedenk alvast wat je op dergelijke standaardvragen kunt antwoorden. Choqueer je conservatieve familieleden met antwoorden als “Het leek me niet gepast om die scharrel van gisteren mee te nemen”, of “Nee, ik heb nog geen vast werk maar ik klus intussen bij achter het raam”. Succes én een doodse stilte gegarandeerd. Wil je iets minder agressief uit de hoek komen? Ga dan voor resolute zelfrelativering en wuif vervelende vragen weg met nietszeggende standaardantwoorden of een tegenvraag.

Lifestyle - Vragenrondje twee

Situatie N°2: Urenlange verveling aan tafel

Met of zonder kater, de uren die je aan tafel doorbrengt kunnen soms eindeloos duren. Om de tijd tussen het voor- en hoofdgerecht en dessert wat te doden, is het een goed idee om wat actie in de keet te brengen. Zelf een act of een muziekstukje presenteren is schattig als je niet ouder dan 12 bent, maar eens die leeftijd gepasseerd is dat helaas niet langer een optie. Wat kan je dan wel doen? Neem gezelschapsspelletjes of een pak kaarten mee. Zorg ervoor dat de spelletjes niet te lang duren en niet te ingewikkeld zijn, zodat ze tussen de gerechten en drankjes door gespeeld kunnen worden. Je nichtjes en neefjes zullen je eeuwig dankbaar zijn, net zoals je tantes en nonkels die wegsmelten bij zoveel engagement. Ben je iets minder ondernemend ingesteld? Dan kun je nog altijd de verveling aan tafel verdrijven door zelf gepaste muziek te voorzien. Met deze playlist scoor je bij jong en oud.

  1. Mariah Carey – All I want for Christmas
  2. K3 – 10.000 luchtballonnen
  3. Justin Bieber – What do you Mean
  4. Nina Simone – See-line woman
  5. Fleetwood Mac – Little Lies
  6. La Roux – Tropical Chancer
  7. Lianne La Havas – Tokyo
  8. Heather Nova – Like lovers do
  9. Helmut Lotti – Faith, Hope & Love
  10. The Beatles – Let it be

Lifestyle - Verveling aan tafel

Situatie N°3: Vestimentaire verschillen

Over smaak valt niet te twisten, maar natuurlijk wil je op familiefeestjes liever geen vestimentaire blunder slaan. Helaas geldt dat niet voor die ene tante, die er steevast een uitdaging van maakt om elk jaar zo potsierlijk mogelijk voor de dag te komen. Omdat het zo overduidelijk is dat ze veel tijd en moeite steekt in haar kleding, moet je jezelf op z’n minst verplichten om er iets over te zeggen. Pik er een opvallend item uit en probeer zo oprecht mogelijk een compliment te formuleren. Ze zal de rest van de dag stralen én wie weet blijf je zo wel bespaard van vervelende vragen. Word je zelf verscheurd door twijfel omdat je niet weet wat aan te trekken? Bedenk dan dat het een familiefeest en geen modeshow is. Kies voor trendy stukken die braaf genoeg zijn om geen vunzige blikken van je nonkels naar je decolleté te lokken, maar net speciaal genoeg om complimenten te scoren bij je jongere en beter uitziende nicht.

Lifestyle - Modemisser twee

Situatie N°4: Opspelende familievetes

Urenlang stilzitten in combinatie met alochol die rijkelijk vloeit is de perfecte situatie voor een nieuw familiedrama. Behoed je hiervoor door op deze situatie te anticiperen. Ontmantel gevoelige discussies door vooraf al een sms’je te sturen om je eventueel te excuseren voor die ongepaste opmerking van vorig jaar. Zo begin je alvast met een schone lei. Daarnaast kan het handig zijn om even na te denken over je ervaringen van vorig jaar. Beviel het overnachten bij je tante je niet zo? Boek dan liever een hotel, zo ben je onafhankelijk. Tot slot willen we je nog een laatste tip geven: hoe moeilijk het ook lijkt, blijf je focussen op de positieve elementen. Deze mensen zijn je familieleden die ondanks alle verschilpunten onvoorwaardelijk van je houden.

man-couple-people-woman-large

Foto’s Pexels