Brussels Airport opent anti-stress center voor honden

Op Brussels Airport is het eerste anti-stress center voor honden geopend. Het centrum richt zich tot mensen die hun honden meenemen op vakantie.

Gedurende de kerstvakantie is het anti-stress center voor honden te vinden in de luchthavenapotheek in de inkomhal van Brussels Airport. Mensen die hun hond meenemen op vakantie kunnen er terecht met al hun vragen en oplossingen om de reis van hun trouwe viervoeter vlekkeloos te laten verlopen. Het initiatief van VetSelect, dat gezondheidsproducten maakt voor honden, is ontstaan door het steeds toenemende aantal honden die op vakantie gaan met hun baasjes. Dit jaar heeft Brussels Airlines vanaf 1 januari tot eind oktober al meer dan 5.000 honden aan boord gehad van hun vliegtuigen. Reisagentschappen krijgen steeds vaker de vraag van klanten of hun huisdier mee het vliegtuig op kan en hoe ze dit moeten organiseren.

Lege blaas
Niet enkel het verblijven op een andere plaats dan thuis, maar voornamelijk reizen veroorzaakt heel wat stress bij honden. De hondengedragstherapeute en dierenarts die aanwezig zijn in het anti-stress center staan de baasjes bij met gratis tips en middelen om de stress van de honden te helpen verminderen. Zo is geen volle maag en een lege blaas het meest comfortabel voor je hond. Je kan voor een lange vlucht je viervoeter best zes uur van tevoren niet meer laten eten en drie uur van tevoren niet meer laten drinken. Laat je huisdier eveneens wennen aan het verblijf in een bench. Je kan dus best enkele weken voor het vertrek je hond al even laten kennismaken met zijn kooi. Laat je hond ook lang genoeg uit voor je het vliegtuig opstapt, zodat die al zijn of haar energie kwijt kan en geen uren met tonnen energie opgesloten zit.

Platte snuit
Brussels Airlines laat toe om kleine huisdieren zoals honden en katten, die minder dan 8 kg wegen mee te nemen in de vliegtuigcabine. Hiervoor dient een tarief van vijftig tot zeventig euro betaald te worden, afhankelijk van de bestemming. Servicedieren zoals blindegeleidehonden en honden die doven en slechthorenden begeleiden zijn gratis toegelaten tot de cabine, zonder beperkingen in gewicht en grootte. Voor honden met een platte snuit, zoals bijvoorbeeld bulldogs, pugs en boxers, ben je verplicht een extra verklaring te ondertekenen. Deze rassen ondervinden immers ademhalingsmoeilijkheden in een vliegtuig.

Zinvol
Het is vooral belangrijk om na te gaan of het zinvol is om je huisdier mee te nemen op vakantie. Een citytrip of bestemming waar je hond niet veel te zoeken heeft, zoals een warm land, raadt hondengedragstherapeute Hilde Quisquater af om het dier mee naartoe te nemen.

Foto Pexels