Bataclan in Parijs werd al eerder bedreigd

Nog voor de aanslagen van vorige maand werden al bedreigingen geuit aan het adres van de Parijse concertzaal Bataclan. In verband met een plan voor een aanslag tegen de zaal werd op 13 juli 2010 zelfs een gerechtelijk onderzoek geopend. Dat schrijft het satirische weekblad Canard Enchaîné.

Op 22 februari 2009 was een groep Franse studenten het slachtoffer van een aanslag in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij vielen één dode en 24 gewonden. Een Française, Dude Hoxha, werd nadien opgepakt. Tijdens haar verhoor vertelde ze de speurders dat één van haar vrienden plannen had om «de Bataclan te doen ontploffen». In zijn dagboek zou hij ook geschreven hebben: «De baas is een jood die het Israëlische leger financiert.»

De vriend in kwestie, Faroek Ben Abbes, werd vervolgens opgesloten, maar bij gebrek aan bewijs werd het onderzoek tegen hem in september 2012 zonder gevolg geklasseerd.

De advocaat van sommige slachtoffers van het bloedbad in de Bataclan heeft onlangs gevraagd om dat dossier toch te koppelen aan het onderzoek naar de aanslagen van 13 november. Ben Abbes zou immers een vriend zijn van Fabien Clain, die de aanslagen in Parijs opeiste voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS).