Geen druppel alcohol meer voor jongeren aan het stuur

20141018 - KONTICH, BELGIUM: Illustration picture shows a WODCA alcohol control action on Saturday 18 October 2014, in Kontich. WODCA stands for Weekend Ongevallen Door Controle Aanpakken. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil dat jonge bestuurders geen alcohol meer mogen drinken als ze rijden. Voor de Jeugdraad moet de regel voor iedereen gelden.

Minister Galant wil de lat voor beginnende bestuurders vanaf midden volgend jaar op 0,2 promille leggen. Nu ligt de alcoholgrens voor alle niet-professionele bestuurders op 0,5 promille, of één tot twee pintjes. De 0,2 promille komt overeen met nultolerantie, maar de lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar. «Dan zou je ook mensen moeten beboeten die een spreekwoordelijke kreeftensoep met een vleugje alcohol hebben gegeten», klinkt het bij het BIVV.

Jongeren

Chauffeurs tussen de 18 en de 25 jaar lopen acht keer meer risico om bij een ernstig ongeval betrokken te zijn, luidt de redenering. «Jongeren zijn absoluut niet de grote boosdoeners», reageert Dries De Smet van de Vlaamse Jeugdraad. Hij verwijst naar een BIVV-studie waaruit blijkt dat 1,6% van de -25-jarigen rijdt onder invloed, tegenover 2,1% bij 55-plussers en 2,8% bij 40 tot 54-jarigen. «Met die cijfers in de hand pleiten we ervoor de promillegrens voor iedereen te verlagen», zegt De Smet.

Rijbewijs met punten

Ook Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) waarschuwt ervoor jongeren te viseren. Hij pleit voor consequentie: voor alle overtredingen dezelfde regels en straffen. «Daarom is het rijbewijs met punten volgens mij de beste maatregel. Streng en rechtvaardig voor iedereen.» Weyts vindt voor dat rijbewijs met punten steun bij Groen en CD&V.