Rijksmuseum doet “eskimo’s” in de ban

Omschrijvingen als negers, Hottentotten, eskimo’s en indianen zullen binnenkort niet meer voorkomen in het Rijksmuseum. Het Amsterdamse museum haalt de bezem door de omschrijvingen van de kunstwerken in de collectie. Koloniaal taalgebruik wordt vervangen door neutrale termen.

Het Rijksmuseum vindt het niet meer van deze tijd om bevolkingsgroepen zo aan te duiden.«We voelen ons niet meer prettig bij sommige termen», luidt het.

Het museum kwam in 36 beschrijvingen de term ‘Surinaamse bosnegers’ tegen, en in 39 teksten werd gerept over ‘Hottentotten’. «Het beleid van het museum is om de eurocentrische kijk op de wereld achter ons te laten en met een bredere blik te kijken naar de geschiedenis met onze voormalige koloniën. Tot een aantal jaren geleden werd nog zonder blikken of blozen over Eskimo’s en negers geschreven.»

Voor het project spitten museummedewerkers van de geschiedenisafdeling beschrijvingen van duizenden objecten door. «Het project is nog niet afgerond. Over het algemeen is het gemakkelijker te oordelen hoe het niet moet dan een correcte omschrijving formuleren. Het woord ‘bosnegers’ vervangen we door het synoniem ‘marron’. Voor ‘indianen’ ligt het woord inheemse bevolking voor de hand, maar in Suriname waren meerdere volken, Arowakken en Cariben. Het is moeilijk het onderscheid te maken. We kiezen het liefst voor een beschrijving die zo specifiek en respectvol mogelijk is.»