Sigma stelt zijn debuutplaat ‘Life’ voor: “We hadden het bijna opgegeven”

Het Britse drum-‘n-bassduo Sigma speelt al een kleine tien jaar samen en loste al een resem singles die hoge toppen scheerden, met mosterhit ‘Nobody To Love’ op kop. Het is dan ook opmerkelijk dat ze nu pas met hun debuutplaat ‘Life’ op de proppen komen. Nu ja, van de dertien nummers op het album, zullen zeven ervan misschien niet onbekend in de oren klinken. Wat ze ook uitbrengen, het lijkt te scoren. Een reden voor een feestje!

Dat nemen de kerels van Sigma graag letterlijk. Bovendien hebben ze goed begrepen dat je als remedie tegen een kater gewoon verder moet drinken. Vandaar dat ze niet al te fris en met een pintje in de hand in de zetel ploffen. “Normaal drinken we niet zo veel, maar we hebben gisteren Camerons verjaardag gevierd”, verontschuldigt Joe zich meteen. Gelukkig kan die kater hun enthousiasme over de plaat niet temperen.

Jullie spelen nu al bijna tien jaar samen. Hoe komt het dat het zo lang heeft geduurd om een eerste plaat uit te brengen?
Joe Lenzie (foto links): “We willen niet in het wilde weg platen of singles uitbrengen. De voorbije jaren hebben we wel honderden tracks gemaakt, maar er slechts een fractie van uitgebracht. We doen dat enkel als we er helemaal in geloven. We steken onze ziel in de muziek, dus het moet goed zitten en we moeten er trots op zijn.”

We kennen jullie vooral van de poppy hitjes, maar op de deluxeplaat ‘Life’ staat ook harder werk zoals ‘Lighters’ en ‘Rudeboy’. Willen jullie ook die kant van Sigma laten zien?
Cameron Edwards (rechts): “Vroeger speelden we vooral op underground drum-‘n-bassfeestje, vaak ook in België. Die harde muziek is ook een onderdeel van onze muziek. Uiteraard moet je op een album de hits zetten, maar we blijven graag trouw aan onze roots. In het verleden brachten we ook altijd ep’s uit met aan de ene kant een radiovriendelijke song en aan de andere een nummer voor in de clubs.”

Kim Kardashian luistert naar onze muziek in bad

Twee jaar geleden stonden jullie nog op het punt om te stoppen omdat jullie muziek niet opgepikt werd. Wat is er sindsdien veranderd?
Cameron: “Toen we dat zeiden, zaten we echt diep. We staken veel energie in onze muziek en kregen bijzonder weinig terug. Op het moment dat onze beslissing om er de brui aan te geven bijna vaststond, schreven we ‘Nobody To Love’, wat een gigantische hit werd. Dat hadden we helemaal niet verwacht.”

Wat als jullie waren gestopt?
Cameron: “Ik zou dolfijnentrainer worden.” (lacht)
Joe: “Ik denk niet dat ik iets anders zou doen, maar zou muziek blijven maken ongeacht wat er gebeurt. Natuurlijk zou ik een manier moeten zoeken om het financieel rond te krijgen. Daarvoor zou ik eender welke job aannemen.”
Cameron: “We hebben vroeger verschrikkelijke jobs gehad om muziek te kunnen maken en te overleven. Zo heb ik in allerlei keukens gewerkt.”

Waarom lukte het bij ‘Nobody To Love’ plotseling wel?
Joe: “Het origineel is een nummer van Kanye West. Toen we het voor het eerst hoorden, wisten we meteen dat het kon werken, alleen had Kanye het verkeerd aangepakt. We vonden dat het beter kon en hebben het op een paar uur tijd herwerkt.”

Wat vond Kanye ervan?
Joe: “Hij heeft er nooit iets over gezegd. Zijn management heeft ons wel eens gecontacteerd om samen op een festival in Londen het nummer te brengen. We konden toen niet omdat we een videoclip moesten opnemen, maar ik ga ervan uit dat hij geen probleem heeft met het nummer.”
Cameron: “Ik ben er zeker van dat Kim (Kardashian, red.) het fantastisch vindt. Ik beeld me graag in dat ze naar het nummer luistert terwijl ze in bad zit. Naakt.”

Ze wil het graag een carrière als zangeres. Misschien kunnen jullie haar vragen voor de vocals van een nieuw nummer?
Cameron: “Dat zou kunnen werken, en dat nummer zou vooral bijzonder goed verkopen!” (lacht)

Jullie hebben op deze plaat met heel wat mensen samengewerkt, zoals Ella Eyre, Rita Ora, Paloma Faith, Labrinth… Wie willen jullie graag aan dat lijstje toevoegen?
Joe: “Het zou cool zijn om samen te werken met Adele of Florance Welch. Dat is interessant omdat je hen niet meteen op een dancenummer verwacht. We hebben wel nog geen concrete plannen, want we focussen nu vooral op deze plaat.”

Heleen De Bisschop

‘Life’ is uit bij N.E.W.S. ‘Life’ is uit bij N.E.W.S. Sigma is live te zien op 22 december in The Flame van Studio Brussel voor Music For Life.