Pleegde Adele plagiaat?

(Files) In this file picture taken on February 24, 2013, British singer Adele performs on stage at the 85th Annual Academy Awards in Hollywood, California. On Adele's third album "25," which came out Friday, the singer has little interest in gloating about fame or experimenting in style, instead returning to the emotional depths that have so resonated with her vast fan base. AFP PHOTO / ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK

In Turkije beschuldigen muziekfans de Britse zangeres Adele van plagiaat van een Koerdische zanger terwijl anderen dit weer bestrijden.

Volgens de enen zijn er verdachte gelijkenissen tussen de melodie van het nummer ‘Million years ago’ met het liedje ‘Acilara tutunmak’ van de in 2000 overleden Turkse zanger Ahmet Kaya. Anderen wijzen dit van de hand en beschuldigen de andere partij van chauvinisme.

In het welles-nietes spelletje sinds het verschijnen van het album ’25’ van Adele heeft nu ook de weduwe van Kaya stelling genomen. «Ik denk niet dat iemand die wereldwijd aan de top staat zich tot zoiets zou verlagen. Maar indien ze het bewust zou hebben gedaan, zou dit diefstal zijn», zei Gülten Kaya tegen het Turkse pulpblad Posta.

Ahmet Kaya overleed op 43-jarige leeftijd aan een hartaanval in Parijs waar hij in ballingschap leefde. Hij is begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise.