“We hebben migratie nodig”

20150311 - BRUSSELS, BELGIUM: Karel Van Eetvelt, CEO of Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) arrives for a meeting of the Group of 10 (Groep van 10 - Groupe de 10) on an agreement for early retirees and older workers, in Brussels, Wednesday 11 March 2015. The group of 10 is a selection of social partners including unions representatives and employers organizations. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Unizobaas Karel Van Eetvelt heeft in De Zondag een pleidooi gehouden om de migranten die toestromen op te nemen in onze economie. «In verschillende sectoren is de vraag naar arbeid groter dan het aanbod», klinkt het.

Volgens Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo, zouden we de stroom aan migranten een waardevolle plaats in onze samenleving kunnen geven door ze in te schakelen in onze economie. «Zo kunnen ze een toegevoegde waarde creëren», stelt hij in het interview met de krant.

De wet van vraag en aanbod

De Unizo-topman benadrukt daarbij duidelijk het verschil tussen de vluchtelingenstroom en gezinshereniging. «Deze situatie is anders. De vluchtelingen zijn vaak hooggeschoold en hebben aardig wat geld», klinkt het. Verder stelt hij dat onze economie migratie nodig heeft. «In verschillende technische en technologische sectoren is de vraag naar arbeid groter dan het aanbod. Ofwel vertrekken die bedrijven naar het buitenland, ofwel vullen we die leemte met migranten», legt Van Eetvelt uit.

«Vluchtelingenstroom biedt kansen»

Ook de Nationale Bank (NBB) vindt dat de vluchtelingenstroom kansen biedt. Die stroom zal volgens de NBB een kleine 10.000 extra mensen op arbeidsleeftijd opleveren. «Hoe gering dit ook lijkt, dit kan een interessant arbeidsaanbod vertegenwoordigen», klonk het bij Jan Smets, de directeur van de NBB.

«Uiteraard is er ook een budgettaire kostprijs, denk maar aan onderwijs, opvang, begeleiding… Maar dit kan een investering zijn waaraan onze economie in de volgende jaren extra behoefte zal krijgen door de vergrijzing», besluit hij.