Factuur van 700 miljoen voor multinationals

20131001 - SINT-PIETERS-LEEUW, BELGIUM: Illustration picture shows a barrel and the AB Inbev logo at the entrance of the Belle Vue Brewery in Sint-Pieters-Leeuw on Tuesday 01 October 2013. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

De kans is groot dat de Europese Commissie de belastingdeals die België heeft gesloten met zestig multinationals naar de prullenbak zal verwijzen. Daardoor mogen de bedrijven zich verwachten aan een factuur van 700 miljoen euro.

De Commissie voert al sinds begin dit jaar een onderzoek naar belastingdeals die het voor multinationals, waaronder AB Inbev en British American Tobacco, mogelijk maken een belangrijk deel van hun winst onbelast op te strijken. Vorige week had de Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, er nog een vergadering met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over. De commissaris zei dat ze bij haar standpunt blijft dat die belastingdeals verboden staatssteun zijn. Een officiële veroordeling van het systeem zit er dan ook aan te komen. De overheid wordt dan meestal verplicht om de gegeven staatssteun als gevolg van het belastingvoordeel terug te vorderen. In totaal zou het gaan om een bedrag van 700 miljoen euro.

«De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn, en de terugvordering bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden», reageert Van Overtveldt. Zo’n terugvordering dreigt een juridisch kluwen te worden, want de multinationals zullen zich niet zomaar laten doen en kunnen ons land mogelijk de rug toekeren.

«Ik heb hiervoor keer op keer gewaarschuwd in het parlement», reageert sp.a’er Dirk Van der Maelen. «Toen was er geen probleem volgens de rulingcommissie en de minister van Financiën.»