Mark Zuckerberg geeft bijna al zijn Facebook-aandelen aan goede doel

Een week na de geboorte van zijn dochter Max kondigt Mark Zuckerberg aan dat hij 99% van zijn Facebook- aandelen gaat wegschenken aan het goede doel. In een open brief aan zijn dochter belooft hij 99% van de aandelen ter waarde van 45 miljard dollar (42,5 miljard euro) te geven aan goede doelen.

De komende drie jaar zullen Zuckerberg en zijn vrouw, Priscilla Chan, voor maximaal 1 miljard dollar per jaar in het Chan Zukerberg Initiative steken, een fonds dat speciaal hiervoor werd opgericht. Op die manier zal de Facebook-topman nog jaren een meerderheidsbelang en een beslissende stem in zijn bedrijf behouden.

Het koppel maakte hun plan bekend in een in een open brief aan hun pasgeboren dochter op Facebook. «Onze maatschappij heeft een verplichting om te investeren om de levens te verbeteren van iedereen die op de wereld komt, niet alleen van degene die er al zijn», schrijven ze.

«De krantenkoppen focussen vooral op wat verkeerd is, maar de wereld wordt op veel vlakken wel degelijk beter. Op vlak van gezondheid gaan we vooruit, de armoede daalt, de kennis neemt toe en mensen staan meer in verbinding met elkaar. De technologische vooruitgang in alle velden betekent dat jouw leven veel beter zal worden dan het onze vandaag. We zullen er alles aan doen om daar ons steentje toe bij te dragen. Omdat we van je houden en omdat dat onze verantwoordelijkheid is tegenover de volgende generaties», klinkt het vastberaden.

Zuckerberg sloot zich eerder deze week al aan bij het initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates om miljarden te investeren in onderzoek naar duurzame energie.