Mario Bravo, nummer 119

Een voormalige politieke gevangene en haar zoon zijn na 39 jaar opnieuw met elkaar herenigd in Argentinië. Mario Bravo is het 119de verdwenen kind dat door de Grootmoeders van de Plaza de Mayo wordt teruggevonden. 

Mario’s moeder Sara, die haar familienaam niet bekend wenst te maken, beviel in 1976 van haar zoon terwijl ze in de cel zat omwille van haar politieke overtuiging. Mario (foto midden) werd bij haar weggenomen en in een niet-communistisch gezin geplaatst, een praktijk die tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 vaak voorkwam in Argentinië.

Het merendeel van de zwangere militanten die de politie tijdens de Vuile Oorlog arresteerde, werd na de bevalling geëxecuteerd. Sara werd uiteindelijk vrijgelaten.

“Een mirakel”

Haar zoon groeide op in de noordoostelijke provincie Santa Fe, en besloot in 2007 een DNA-test te ondergaan na twijfels over zijn identiteit. Zijn DNA kwam overeen met dat van Sara in een databank van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo.

Die mensenrechtenorganisatie werd gesticht in 1977 en heeft tot doel om om de baby’s terug te vinden die tijdens de junta verdwenen zijn. Mario Bravo is het 119de vermiste kind dat door de Grootmoeders wordt geïdentificeerd.

«Mijn moeder leeft en dat is een mirakel», zei Bravo op een emotionele persconferentie. «Wat gebeurd is, is vreselijk, maar het is voorbij. Nu moeten we vooruitdenken.» Tijdens de zeven jaar durende dictatuur in Argentinië werden naar schatting zo’n 30.000 mensen vermoord.