Veiligere vliegtuigen dankzij pinguïns

Wetenschappers hebben een oplossing gevonden voor ijsvorming op vliegtuigen, en wel dankzij pinguïns. De zeevogels hebben dankzij hun waterafstotende veren geen last van bevroren vleugels. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid voor de bouw van vliegtuigonderdelen, die in de winter ijsvrij gemaakt moeten worden om ongelukken te voorkomen.

“We hebben ontdekt dat de pinguïnveren superhydrofobisch of extreem waterafstotend zijn”, stelt Pirouz Kavehpour, professor luchtvaartbouwkunde van de UCLA en auteur van de nieuwe studie. Kavehpour en zijn collega’s analyseerden veren van de gentoopinguïn, die op Antarctica en in de zuidelijkste delen van Zuid-Amerika leeft. Onder een elektronenmicroscoop zagen de onderzoekers dat de veren een extra hydrofobe olielaag hebben, die afkomstig is uit een klier in de staart van de pinguïn.

“We kunnen lessen trekken uit de veerstructuur om nieuwe anti-ijsoppervlakken te ontwerpen voor vliegtuigvleugels, elektriciteitskabels en tal van andere belangrijke toepassingen”, besluit Kavehpour. Dankzij die nieuwe ontwikkelingen vermindert de kans op opstapeling van ijs, wat 8% van de ongevallen veroorzaakt. Ijsophopingen wijzingen immers de luchtstroom rond het vliegtuig en verlagen de hefkracht dat het toestel in de lucht houdt. Daardoor kan de piloot de controle over het voertuig verliezen.

Foto Pixabay