Test-Aankoop pleit voor antibioticavrij vlees in fastfoodketens

Test-Aankoop heeft restaurantketens McDonald's, Subway en Quick in een brief opgeroepen om vlees dat routinematig geproduceerd wordt met antibiotica uit hun zaken te bannen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De actie kadert in ‘Wereld Week voor het doordacht gebruik van antibiotica' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Consumentenorganisaties in meer dan 120 landen hebben de handen in elkaar geslagen om het veelvuldig gebruik van antibiotica in de vleesindustrie halt te roepen en de schadelijke gevolgen van dit overmatig antibioticagebruik onder de aandacht te brengen.

«De toename van antibioticaresistentie neemt overal ter wereld gevaarlijke proporties aan», legt Simon November, de woordvoerder van Test-Aankoop uit aan Metro. Voor de Europese Unie alleen al wordt er geschat dat deze jaarlijks de oorzaak zijn van 25.000 overlijdens. De kosten voor de gezondheidszorg en het verlies aan productiviteit lopen op tot 1,4 miljard euro. «Zonder dringende actie stevenen we af op een post-antibioticatijdperk waarin banale infecties en kleine wondjes opnieuw dodelijk kunnen zijn», verduidelijkt November.

Concreet heeft Test-Aankop de ketens gevraagd om een aantal maatregelen te nemen. «We hebben de ketens verzocht om niet langer dieren te kweken met antibiotica en te stoppen met het preventief toedienen van antibiotica tegen ziektes», stelt November. «Ook hebben we ze gevraagd om een globaal en tijdsgebonden actieplan om antibiotica uit de productieketen te bannen en willen we een extern controle-orgaan dat dit moet opvolgen», klinkt het kordaat.

Test-Aankoop hoopt voor 23 december antwoord te krijgen. Eerder al ondernamen zowel McDonalds als Subway stappen om het antibioticagebruik te beperken. Zo heeft McDonalds zich tot doel gesteld om alle kip in de restaurants in de Verenigde Staten tegen 2017 antibioticavrij te krijgen. Bij Subway zou het kippenvlees tegen 2017 of 2018 antibioticavrij moeten zijn. Voor runds- en varkensvlees liggen de kaarten echter een stuk moeilijker: pas tegen 2025 zouden deze vleessoorten pas antibioticavrij zijn.