Bloedige raid in Saint-Denis

A second body is removed from the apartment raided by French Police special forces earlier in the northern Paris suburb of Saint-Denis, on November 18, 2015, hunting those behind the attacks that claimed 129 lives in the French capital five days ago. French police said the assault had concluded on an apartment in northern Paris in which at least two jihadists were killed and seven arrested. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Alles wijst erop dat de terreurcel die de Franse politie heeft uitgeschakeld in de Parijse voorstad Saint-Denis opnieuw in actie kon komen. Acht personen zijn aangehouden. Het lot van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende Belgische brein achter de aanslagen, is onduidelijk.

Elite-eenheden van de Franse politie vielen in alle vroegte een appartement binnen op de derde verdieping in de Rue du Corbillon 8 in Saint-Denis. Volgens een getuige zou Abdelhamid Abaaoud zich daar bevinden. Ook het Franse leger was, met een honderdtal militairen, massaal aanwezig.

Wat volgde was een «extreem moeilijke en complexe operatie», aldus François Molins, de procureur van Parijs. Acht mensen – zeven mannen en één vrouw – zijn opgepakt. Onder hen zou zich de eigenaar van het appartement bevinden. Voordien had hij tegenover de Franse televisie verklaard dat een vriend hem had gevraagd «twee maten uit België» enkele dagen onderdak te geven.

Bij de raid vielen «minstens twee doden», zei de procureur. Een vrouw bracht zichzelf tot ontploffing toen de politie binnenviel, maar «de staat van het lichaam laat nog niet toe om haar te identificeren». Volgens verschillende bronnen gaat het om een 26-jarige nicht van Abaaoud.

Molins verklaarde dat Abaaoud zelf, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van vorige vrijdag, en de voortvluchtige Salah Abdeslam zich niet onder de arrestanten bevinden. Over de identiteit van de dode verdachten kon hij echter niets zeggen.

Verschillende Belgische media meldden gisterenavond dat ze uit goede bron hadden vernomen dat Abaaoud wel degelijk is omgekomen bij de raid in Saint-Denis. Bij het ter perse gaan was dat nog niet bevestigd.

Tijdens de operatie kwam het tot een langdurig vuurgevecht tussen de politie en de terroristen in het appartement. Molins liet weten dat de speciale eenheden 5.000 kogels hebben afgevuurd. Ook werden meerdere explosies gehoord. Vijf agenten raakten gewond.