Vergiet erkend als religieus hoofddeksel in Massachusetts

An elderly woman wears a colander with a sticker reading "I will not go from Maydan (Independence Square) till Yanukovych resignation !" as she uses it as protective helmet at a mass rally of the opposition on Independence Square in Kiev on December 1, 2013. Some 100,000 Ukrainians chanting "Revolution!" swarmed a central Kiev square Sunday in a mass call for early elections meant to punish President Viktor Yanukovych for rejecting a historic EU pact. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Net als in een heel aantal landen, is het in de Amerikaanse staat Massachusetts niet toegestaan om een hoofddeksel te dragen op een pasfoto, tenzij het een religieus symbool betreft. Bijgevolg mocht de foto van Lindsay Miller met een vergiet op haar hoofd niet verschijnen op haar rijbewijs.

De dame was het niet eens met de beslissing en stapte naar het gerecht. Ze beweert immers een praktiserend ‘pastafari’ bij de Kerk van het Vliegen Spaghettimonster te zijn en daarbij hoort blijkbaar een vergiet.

Haar aanklacht werd oorspronkelijk geseponeerd. Met behulp van een advocaat van de American Humanist Association ging ze in beroep, waar geoordeeld werd dat Miller wettelijk het recht heeft om met vergiet op de foto te staan. De vrouw pronkt nu dus met een vergiet op haar rijbewijs.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een persiflage op religie. Bobby Henderson richtte in 2005 de beweging rond spaghettislierten met twee gehaktballen op als een reactie op creationistisch onderwijs, waarbij naast de evolutietheorie ook God als ontwerper wordt aangeleerd. De godsdienstpersiflage begon zijn eigen leventje te leiden en sommige mensen identificeren zich nu als ‘pastafari’.

Miller is tevens niet de eerste die met een vergiet op het rijbewijs staat. In 2009 verscheen een Oostenrijkse man met vergiet op zijn rijbewijs. Vier jaar later kreeg een Tsjechische man ook toestemming om met zijn unieke hoofddeksel op zijn pasfoto te staan. Een Belg kreeg datzelfde jaar echter te horen dat hij een foto zonder vergiet moest indienen.