Belg wordt gevaarlijk dik

A women walks down the street on Michigan Avenue 19 October, 2006 in Chicago, Illinois. Some 2000 health experts gather in Boston, Massachusetts, on 20 October 2006, for a four-day conference on treatment and prevention of obesity, a growing epidemic that affects 300 million people worldwide. The conference organizer is the North American Society for the Study of Obesity (NAASO). According to statistics, more than 60 million US adults are obese and at least the same number of adults (34 percent of the population) are overweight. Obesity is mounting rapidly among children, with one third of US children already obese or likely to become obese.

Ons land heeft nog een lange weg te gaan in de strijd tegen overgewicht. Bijna de helft van de Belgen is te zwaar, 29% kampt met overgewicht en een op zes is ronduit obees.

Dat blijkt uit een rondvraag van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 3.461 Belgen. Het gaat om de eerste peiling in tien jaar die in kaart bracht hoe het gesteld is met overgewicht bij onze landgenoten.

Het is niet alleen verontrustend dat de BMI van de Belgen blijft stijgen, maar ook dat heel wat kinderen (3-9) en jongeren (10-17) te zwaar zijn. Zo kampt 15% van de kinderen met overgewicht. Bij de jongeren is dat al 18. En bij beide groepen is 5% zelfs veel te zwaar.

Volgens het WIV is het problematisch dat een kleine helft van de kinderen ‘s ochtends en ‘s avonds voor de televisie eet. Slechts 53% van de kinderen kijkt nooit televisie tijdens het ontbijt, en 59% zit nooit voor de buis tijdens het avondmaal.

Wel ligt het overgewicht bij kinderen en jongeren nog steeds lager dan bij volwassenen. Vanaf 35 jaar lijdt meer dan een derde aan overgewicht en meer dan een vijfde aan obesitas.

Capture
Infografiek Metro

Dieet

Ondanks deze slechte cijfers, zijn veel mensen toch bewust bezig met hun gewicht. De helft van de Belgen wil zijn gewicht stabiel houden, een kwart wil dan weer enkele kilo’s kwijtspelen door regelmatiger en gezonder te eten. Maar slechte eetgewoontes zijn hardnekkig: ruim een op de vijf mensen slaat het ontbijt over en een op de drie durft ‘s avonds laat nog een snack te verorberen.