8 uur slaap zorgt voor gezonder hart

Ben je ’s morgens nog steeds moe wanneer je moet opstaan? Dan heb je waarschijnlijk enkele uurtjes te weinig slaap gehad. En dit tekort is slechter voor de gezondheid dan we eerst dachten. 

Een nieuw onderzoek dat werd voorgelegd bij de American Heart Assiciation Scientific Sessions heeft aangetoond dat het minimum aantal uren slaap 8 uur of meer bedraagt. Voorgaande onderzoeken spraken steeds van 7 uur, maar dit onderzoek spreekt dit tegen.

Het slaappatroon en de gezondheid van meer dan 9.700 proefpersonen werden bestudeerd. Op basis van hun slaapgewoonten werden de deelnemers verdeeld over drie groepen: minder dan 6 uur, 6 tot 7,9 uur en meer dan 8 uur. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat de personen die 8 uur of meer in hun bed doorbrachten 2,7 keer meer kans hadden op een gezond hart.

Bovendien had de groep die (meer dan) 8 uur sliep ook een lager BMI dan de mensen die 6 uur of minder in hun bed lagen. De meest opmerkelijke conclusie van dit onderzoek is dat niet een slaappatroon van 7 tot 8 uur de gezondheid ten goede komt, zoals eerder gedacht werd, maar exact 8 uur of meer. Dit betekent echter niet dat minder slaap automatisch leidt tot een slechter hart.

Foto Pixabay