Vanille yoghurt: de sleutel tot geluk

Niet een goede job, een leuke vriendengroep of een fijn gezin maken je gelukkig, yoghurt echter wel. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het eten van vanille yoghurt en yoghurt met een lager vetgehalte een sterke positieve invloed heeft op de gemoedstoestand. Yoghurt met fruit daarentegen heeft geen invloed op hoe je je voelt. 

Een studie heeft aangetoond dat yoghurt met vanille positieve emoties losmaakt. Wageningen UR en Food & Biobased Research uit Nederland, de University of Natural Resources and Life Sciences in Oostenrijk en het VTT Technical Research Centre in Finland sloegen de handen in elkaar om te onderzoeken welke invloed yoghurt heeft op onze emoties.

De soorten yoghurt die de respondenten aten, verschilden van smaak en vetgehalte. De onderzoekers maten de emotionele toestand van de proefpersonen aan de hand van vier methoden. Uit deze metingen is gebleken dat niet het merk de emoties beïnvloedt, maar wel de samenstelling van de yoghurt.

De yoghurt die een zeer sterke invloed heeft op de emotionele toestand van de proefpersonen is vanille. Vanille is dan ook de geur die het vaakst gebruikt wordt in wachtkamers of op andere plaatsen waar veel stress aanwezig is. De geur verlaagt agressieve gevoelens en versterkt de relatie tussen bijvoorbeeld personeel en patiënten in een ziekenhuis. Wel is het opmerkelijk dat yoghurt met een lager vetgehalte je mood wel positief beïnvloedt.

Yoghurt met verschillende soorten fruit heeft echter geen effect op de gemoedstoestand. Of je nu yoghurt met aardbei of ananas eet, maakt dus geen verschil.

Foto Pixabay