“Robin Williams had nog maar drie jaar te leven”

In mei 2014 kreeg acteur Robin Williams te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed en na zijn dood was ook dementie vastgesteld. “Hij viel voor mijn ogen uit elkaar”, vertelt zijn vrouw Susan Williams in de Amerikaanse talkshow Good Moning America. Ze neemt het hem dan ook niet kwalijk dat hij in augustus vorig jaar uit het leven stapte.

“Met wat geluk had hij nog drie jaar te leven. En dat zouden zware jaren worden. De kans zou ook groot zijn geweest dat hij opgesloten zou worden”, aldus de weduwe.

De ziektes eisten dan ook zijn tol. ”Het ene moment was hij volledig helder en vijf minuten later zei hij ineens iets onsamenhangends”, legt Williams uit. Haar man zijn best om controle te behouden. “Maar de laatste maand ging het niet meer. Het was alsof de dam was gebroken.”

“Hij nam de controle over zijn lichaam terug door zelfmoord te plegen”, gaat ze verder. “Ik heb erover nagedacht, over wat er in zijn hoofd omging, wat hem er uiteindelijk toe aan heeft gezet om het te doen. En ik denk dat hij simpelweg ‘nee’ zei en ik neem het hem niet kwalijk.”