Kan je slaap eigenlijk inhalen?

Een avondje naar de cinema, iets gaan drinken of gewoon een lange werkdag: er zijn zoveel redenen die ons uit onze slaap houden. De dag erna kruipen we dan vroeger onder de wol of liggen we langer in bed om wat slaap in te halen. Maar volgens wetenschappers is dit geen goed idee. 

“Door langer te blijven liggen of veel vroeger te gaan slapen dan normaal, breng je je biologische klok in de war,” legt slaapexperte Janet Kennedy uit. “Daardoor zal je je niet alleen slomer voelen, het bezorgt je lichaam ook meer stress.” Wanneer je de ene dag laat en de andere dag vroeg gaat slapen, is je slaappatroon immers erg onregelmatig. Daardoor heb je tijdens de dag vaak nood aan dutjes en extra cafeïne, wat je lichaam in de war brengt. En dus raak je ’s avonds niet meer in slaap. Later slaap inhalen is dus geen optie.

Toch is er ook goed nieuws. Volgens Kennedy hebben we helemaal geen extra tijd nodig om bij te slapen. Dankzij je biologische klok kan je lichaam zich herstellen zonder extra lang in bed te blijven liggen. “Doe in het weekend hetzelfde als in de week, dat is het beste voor je lichaam. Anders maakt je lichaam steeds opnieuw een inhaalbeweging, en dat vergt veel meer energie.”