Transgender wint Next Top Model in Nederland

Gisteravond won Loiza Lamers de finale van Holland’s Next Top Model. Dat leverde het programma meteen een wereldprimeur op, want de 20-jarige blondine is de eerste transgendervrouw ter wereld die deze modellenwedstrijd heeft gewonnen. 

Toen Loiza zich inschreeft voor het programma wisten de makers nog niet dat ze transgender is. Dat nieuws raakte pas bekend toen ze bij de laatste 13 zat. “Ik wou beoordeeld worden op wie ik ben, niet op mijn verhaal”, zei ze eerder tegen de Nederlandse zender RTL. “Ik  ben nu echt op een punt dat ik kan zeggen dat ik heel erg trots ben om transgender te zijn. En ik hoop dat ik dat kan uitdragen.”

Loiza had haar eerste gesprek in de genderkliniek toen ze zes jaar was. Twee jaar geleden onderging ze een operatie. “Mijn doel was om compleet vrouw te zijn. Zo voel ik me nu.” Dat levert haar nu de titel van Holland’s Next Top Model op en een contract bij Touché Models ter waarde van 50.000 euro.

Rolmodel

Volgens Tanja Ineke, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC (of kortweg COC), is deze overwinning ontzettend belangrijk voor alle andere transgenders. “Je zou kunnen zeggen dat we er een nieuw rolmodel bij hebben, en dat kunnen transgenders goed gebruiken”, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Er is op het gebied van emancipatie en de acceptatie van transgenders nog een hoop te doen. Zo durven heel wat transgenders niet uit de kast te komen en van degenen die dat wel hebben gedaan, wordt de helft gepest of bedreigd. Ook is de werkloosheid onder transgenders vier keer zo hoog”, aldus Ineke.

Op Twitter stroomden de positieve reacties alvast binnen.