Verveel je je? Haal gratis verhaaltje uit de muur

A woman chooses a short story at a short-story distribution terminal in the Mistral district of Grenoble, on October 12, 2015. The city of Grenoble is testing the invention of a local start-up and recently installed the terminal, which delivers free reading material to people waiting in public spaces. AFP PHOTO / JEAN-PERRE CLATOT

Stel: je staat op het station. Nergens vind je een Metro, de batterij van je smartphone is leeg en je verveelt je. In de Franse stad Grenoble hebben ze er iets op gevonden. Een machine dat gratis en voor niets een kort verhaal publiceert. 

Foto's AFP / J. P. Clatot
Foto’s AFP / J. P. Clatot

De stad zal op acht drukbezochte plekken machines plaatsen waar je de verhaaltjes uit kunt halen. Zelf moet je invoeren hoeveel tijd je te doden hebt. Kies je bijvoorbeeld het drieminutenformaat, dan krijg je een verhaal van zo’n 60 centimeter lang en 8 centimeter breed. En het mooie: je hoeft er niets voor te betalen. Op die manier wil Grenoble weer wat cultuur onder ogen brengen van haar bewoners.

Het project is een initiatief van uitgever Short Edition en burgemeester Eric Piolle. “Ik kreeg het idee toen ik voor een automaat met chocoladerepen en flesjes drinken stond. Toen brak mijn klop en ik dacht: dat kunnen we ook met hoogstaande literatuur doen”, zo zei Christophe Sibieude, de oprichter van Short Edition, tegen Konbini.