Fans van ‘Mad Men’ of Grey’s Anatomy’ zijn betere mensen

Het is niet makkelijk om andermans emoties af te lezen. Wil je de gedachten en zorgen van een gesloten boek toch ontcijferen? Dan moet je misschien meer naar Netflix kijken. Volgens een nieuwe Amerikaanse studie hebben mensen die veel kijken naar emotionele en bekroonde tv-series meer empathie dan mensen die nooit naar zulke series kijken. 

Voor het experiment vroegen de wetenschappers van de universiteit van Oklahoma aan 100 studenten om een video te bekijken. De ene groep moest kijken naar een bekroonde dramaserie (Mad Men of The West Wing) of een documentaire (How the Universe Works en Shark Week: Jaws Strikes Back). Achteraf moesten beide groepen een emotionele intelligentietest afleggen.

Wat blijkt? De groep die naar de dramaseries had gekeken, scoorde beter op de test dan de andere groep. De onderzoekers herhaalden het experiment met andere series (The Good Wife en Lost) en documentaires (Nova en Trough the Wormhole), en kwamen uit op dezelfde resultaten. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.

Moeten we nu allemaal massaal beginnen bingewatchen om meer empatische kronkels te kweken? Voor dat besluit is volgens de wetenschappers nog meer onderzoek nodig. Toch komen hun resultaten op het ideale moment. Met de herfst om de hoek is er niets leuker dan op een regenachtige dag wat series te kijken onder een warm deken met een kopje heerlijke chocomelk in de hand.

via GIPHY