Fairtrade deelt bananen uit in treinstations

Maria Altagracia Ureña, a GUIDOM employee since 1999, selects banana bunches at GUIDOM's packing plant in Hato Nuevo, Mao, Valverde, Dominican Republic.

Fairtrade Belgium deelt vandaag eerlijke bananen uit aan verschillende treinstations. Zo willen ze mensen overtuigen meer fairtrade te kopen.

De banaan is het populairste fairtradeproduct. Eerlijke bananen zijn in de meeste supermarkten te vinden, en veel mensen kopen er wel eens enkele. Zo’n 11% van de totale bananenverkoop is fairtrade.

Net daarom deelt Fairtrade Belgium vandaag bananen uit in de stations van Brussel-Centraal, Gent, Antwerpen, Luik en Ottignies. «Bananen zijn een product dat duidelijk het probleem van prijszetting toont», legt Karlien Wouters van Fairtrade Belgium uit.

«Boeren krijgen een veel te lage prijs voor goedkope bananen», gaat Wouters verder. «De productiekosten, transportkosten en ook de levenskost in veel landen stijgt, maar de prijs van bananen stijgt niet mee. Boeren krijgen dus minder voor hun bananen. Dat is ook slecht voor de consument, want het heeft een invloed op de kwaliteit van de bananen.»

Bananenkabelbaan

Fairtrade Belgium controleert of fairtradeproducten aan de standaarden voldoen. Maar wat houdt dat juist in? «De boeren in het Zuiden moeten voldoen aan ecologische en sociale criteria. Zo moeten ze een contract afsluiten met hun arbeiders en werknemers moeten recht hebben op vakantie, zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn.»

Drinkwater

De boeren krijgen voor hun fairtradeproducten een minimumprijs en een premie. «Die premie wordt geïnvesteerd in de gemeenschap», legt Wouters uit. «Dat kan bijvoorbeeld door een kabelbaan te voorzien op een bananenplantage, waardoor werknemers de bananen niet langer op hun rug moeten dragen. Maar er kan bijvoorbeeld ook geïnvesteerd worden in drinkbaar water of scholing voor de kinderen.»

Uit onderzoek blijkt dat een op twee Belgische gezinnen wel eens iets met een fairtradelabel koopt. Jaarlijks worden er in ons land 115 miljoen euro aan fairtradeproducten verkocht. De populairste producten zijn bananen, suiker, chocolade en koffie. Maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor ijsjes, rijst, rozen, katoen…

De week van de fairtrade loopt van 7 tot 17 oktober