Wetenschappers op Antarctica kampen met alcoholprobleem

A better view of Destination Alpha (theoretically the main door, although much less trafficked than Destination Zulu)

Wat doe je als het buiten koud en donker is? Naar de fles grijpen blijkbaar. Zo durven de inwoners van de Scandinavische landen al eens een borrel teveel drinken. Hetzelfde probleem steekt nu ook de kop op in Antarctica. Dat blijkt na een veiligheids- en  gezondheidsaudit bij de Amerikaanse bases op de Zuidpool.

Beambten van de National Science Foundation (NSF) legden het probleem uit aan de auditors. Het drankmisbruik op de Zuidpool veroorzaakt volgens hen onvoorspelbaar gedrag, gevechten en exhibitionisme. Sommige wetenschappers zijn blijkbaar zelfs onder de invloed wanneer ze aan het werk zijn. Een ernstig ongeval heeft hoogstwaarschijnlijk drastische gevolgen, aangezien het dichtstbijzijnde ziekenhuis op Nieuw-Zeeland ligt, enkele uren verder.

Om dit probleem tegen te gaan, wou NSF ademtesters sturen naar de Zuidpool om zo een totaalverbod te handhaven tijdens de werkuren. Een aantal moeilijkheden maken dat echter onmogelijk. Zo zijn er geen deurwaarders die de testen kunnen afnemen en geen gerecht waar de wetenschappers de resultaten kunnen aanvechten. Een van de stations ligt bovendien op een hoogte van 2835 meter, waar het geen sinecure is om de testers correct af te stellen op de ijle lucht.

Daarnaast heerst er ook een cultuurstrijd op de Zuidpool tussen de wetenschappers en contractanten. Beide groepen socializen enkel onder zichzelf en blijkbaar doen de wetenschappers wat ze willen, zonder al te veel gevolgen. Een wetenschapper werd betrapt op het brouwen van bier in zijn laboratorium. Dat is tegen de regels, maar de onderzoeker hield zijn job en werd eventjes naar huis gestuurd. Een contractant zou waarschijnlijk ontslagen worden als hij zoiets deed.

Het HR-departement van de wetenschappers bevindt zich op duizenden kilometers afstand en ze hebben niet echt een baas. Bovendien is er voor elke job op de Zuidpool vaak slechts één persoon. Als die onderzoeker er niet meer is, gaat het project waarschijnlijk de mist in.

 

Foto: SouthPoleStationDestinationAlpha” by Daniel Leussler. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.