Microsoft kondigt eerste laptop aan

Microsoft verbaasde dinsdag vriend en vijand met de aankondiging van de Surface Book. De Surface-reeks staat al een tijdje gekend als het midden tussen een laptop en een tablet en maakt nu dus het opstapje naar een volwaardige laptop. Al lijkt het onderscheid langzaamaan te vervagen.

Traditioneel gezien spitst Microsoft zich vooral toe op software. De laatste jaren smijt de Amerikaanse techgigant zich echter ook op hardware, met de overname van Nokia en het uitbrengen van de Surface Pro tablets. Met de Surface Book waagt Microsoft zich nu aan zijn eerste laptop, eentje die de Macbook Pro wel eens van de troon zou kunnen stoten.

Dezelfde gewichtsklasse

Dankzij de zilvergrijze uitvoering in magnesiumlegering is de vergelijking met het paradepaardje van Apple niet ver weg. Qua gewicht en grootte komen ze aardig bij elkaar in de buurt en ook de technologie achter het toetsenbord gelijkt op die van de Macbook. Microsoft beweert echter dat de Surface Book de snelste laptop in zijn gewichtsklasse is, tot maar liefst twee keer sneller dan de Macbook Pro. Een straffe uitspraak, maar eentje die steek kan houden als je binnenin kijkt. Core i5- of i7 processoren van Intels Skylake-generatie worden er gecombineerd met een grafische chipset van Nvidia met 1 gigabyte geheugen. Daarnaast rust Microsoft de Surface Book uit met maximaal 16 gigabyte werkgeheugen en 1 terabyte opslag.

Laptop of hybride tablet?

Met die stevige specificaties mag de Surface Book zich gerust een volwaardige laptop noemen. Al is het scherm wel afneembaar en op zich te gebruiken als een tablet. Alle onderdelen, behalve de grafische chipset, zitten immers ingebouwd achter het scherm. Een handig beweegbaar scharnier, dat Microsoft het ‘dynamic fulcrum’ noemt, brengt de twee delen samen wanneer dat nodig is. Volgens techsite The Verge, dat de Surface Book al van dichtbij kon bekijken, is het scherm ondanks de grootte licht genoeg om het comfortabel als tablet te gebruiken. De allereerste laptop van Microsoft lijkt alvast een schot in de roos.

De Surface Book zal vanaf 26 oktober beschikbaar zijn in de Verenigde Staten. Het basismodel zal 1.499 dollar kosten. Die prijs loopt op tot 2.699 voor het model met alle toeters en bellen. Het is nog niet geweten wanneer de Surface Book verschijnt in België.