Deze chocolade is zo gezond dat je het kan gebruiken als medicijn

Wetenschappers hebben een nieuwe soort chocolade ontwikkeld. Deze lekkernij zou zo gezond zijn dat ze als medicijn kan worden gebruikt. 

Het is al langer geweten dat cacao, het hoofdingrediënt van chocolade, bomvol belangrijke mineralen en antioxidanten zit. Deze stoffen beschermen je zenuwstelsel, dragen bij aan een goede bloeddruk en verlagen het cholesterolgehalte. Maar omdat cacao extreem bitter smaakt, stauwen heel wat chocoladebedrijven hun producten vol met vet en suiker, waardoor alle positieve bijwerkingen van cacao al snel wegvallen.

Kuka Xoco, een bedrijf uit de Amerikaanse stad Boston, heeft nu een plantenextrant ontdekt in de Andes die de bittere smaak van cacao wegwerkt. Het resultaat is een reep van de ‘gezonde’ chocolade met slechts 35% suiker en vet. Ter vergelijking, normale repen bevatten doorgaans 70% suiker en vet.

cocoa-728207_1280
Foto’s Pixabay

De chocoladereep werd gepresenteerd tijdens het World Chocolate Forum. “Dankzij microgramman van het kokosplantextract zijn we er in geslaagd om ongezoete cacao minder bitter te maken. Zo hebben we de toevoeging van suikers en vetten niet meer nodig, waardoor de gezondheidsvoordelen van cacao effectiever werken”, zo zei woordvoerder Gregory Aharonian.

Het ultieme doel van Kuka Xoco is chocolade ontwikkelen met slechts 10% vet en suiker. “Als we alle ongezonde ingrediënten uit chocolade wegwerken, kunnen we het gebruiken als medicijn.” Nog volgens Aharonian is suiker de “nieuwe nicotine”. “Kunstmatige zoetstoffen hebben rampzalige gevolgen. Zo leiden ze tot gewichtstoename en andere problematische gezondheidscomplicaties.”

De woordvoerder benadrukt dat de chocolade-industrie bovendien haar jaarlijkse omzet zou kunnen verdubbelen als ze zich zou omvormen tot een gezonde voedingsindustrie door zoveel mogelijk vet en suiker uit haar producten te verwijderen.

Of en wanneer de chocolade in de winkels verschijnen, is momenteel nog onbekend.