Grotere mensen lopen hoger risico op kanker

Slechts nieuws voor grote mensen. Volgens een grootschalig Zweeds onderzoek maken grote mannen en vrouwen immers meer kans om in hun levensloop kanker te ontwikkelen. Dat bericht The Independent.

Onderzoekers analyseerden de medische gegevens van 5,5 miljoen Zweden, geboren tussen 1938 en 1991. Er werd ook rekening gehouden met de grootte, die blijkbaar wordt bijgehouden in het rijksregister. Het onderzoek spitste zich toe op de medische ontwikkelingen van elke deelnemer vanaf ze 20 jaar oud waren, tot in 2011.

De resultaten tonen dat mannen 11 procent meer risico lopen op kanker per 10 centimeter hoogte. Bij vrouwen stijgt dit cijfer zelfs tot 18 procent. Het risico verhoogt nog eens bij sommige soorten kanker. Per 10 centimeter hoogte, stijgt de kans op borstkanker met 20 procent bij vrouwen. De kans op een kwaadaardig melanoom is maar liefst 30 procent hoger per 10 centimeter, zowel bij mannen als bij vrouwen.

“Uit onze studies blijkt dat grotere mensen eerder kanker zullen ontwikkelen. Het is echter onduidelijk of ze eerder sterven door kanker of ze in het algemeen een hogere mortaliteit hebben”‘, verduidelijkt Emelie Benyi van het Karolinska-instituut in Stockholm.

“Er zijn heel wat factoren die kanker veroorzaken, dus het is moeilijk om te zien welke invloed onze resultaten hebben op individueel vlak. De risicofactoren achterhalen kan echter een eerste stap zijn in het begrijpen van de mechanismes achter kanker. We geloven dat er sterkere risicofactoren zijn dan iemands grootte, waaronder te voorkomen zaken als obesitas of roken”, aldus Benyi.

Meerdere verklaring werden gegeven voor de opmerkelijke bevinding. Mogelijke boosdoeners zijn onder andere een groter aantal cellen in het lichaam, meer blootstelling aan groeihormoon tijdens de kindertijd, een hogere inname van calorieën of in het geval van kwaadaardige melanomen, een grotere huidoppervlakte die wordt blootgesteld aan de zon.

Jana Green, een klinische epidemioloog aan de universiteit van Oxford, benadrukte in The Independent echter dat de hoogte op zich geen oorzaak is van kanker, maar eerder een teken voor factoren in relatie met de groei tijdens de kindertijd. “Als je het risico in verband brengt met een factor waaraan je niets kan veranderen, zoals de hoogte, moet je evengoed vermelden dat grotere mensen een lagere kans hebben om hartziekten te ontwikkelen”, aldus dr. Green.