Bulgursalade met granaatappel en waterkers

Wie rijst, pasta of zelfs hipster-food bij uitstek als quinoa beu is, kan bulgur eens een kans geven. Het lijkt op couscous, maar is het niet. De licht notige smaak leent zich uitstekend tot een frisse salade en de bijzonder gunstige voedingswaarde krijg je er gratis bij.

Wat heb je nodig?  (voor 4 personen)

  • 1 granaatappel
  • 100 gram waterkers
  • 1 grote wortel
  • 1 limoen
  • 250 gram bulgur
  • 250 ml warm water
  • Paar takjes verse munt
  • 2 el extra virgin olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout

Stap 1

Net als couscous kan je bulgur op verschillende manieren klaarmaken. Het meest eenvoudige is om de bulgur even af te spoelen onder stromend water en vervolgens in een grote kom te doen. Voeg een gelijke hoeveelheid warm (niet kokend) water toe en laat een half uurtje staan tot al het water is geabsorbeerd.

Stap 2

Snij de granaatappel in vier en verwijder de pitten, zonder ze te beschadigen. Schil de wortel en rasp hem in grove stukken. Spoel de waterkers onder stromend water en laat even uitlekken op een handdoek, om te vermijden dat de salade straks waterig wordt.

Stap 3

Al wat je nu nog hoeft te doen, is de dressing maken. Meng twee eetlepels extra virgin olijfolie met het sap van een halve limoen, een snuifje zout en een flinke draai van de pepermolen. Meng alle ingrediënten door de bulgur en werk af met een paar takjes verse munt en een limoenpartje. Je kan deze salade gerust op voorhand maken en een paar uur in de koelkast bewaren. Dek de kom dan wel af met vershoudfolie.

recept Maarten Joossens