Tentenkamp in Maximiliaanpark wordt opgedoekt

20150905 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows volunteers building infrastructure at the Maximiliaanpark - Parc Maximilien park in Brussels, where refugees build an improvised camp awaiting their demand to be registered as an asylum seeker being handled, Saturday 05 September 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De organisaties die wekenlang de opvang van vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark in goede banen hebben geleid, zullen het tentenkamp morgen opdoeken. «We weigeren het alibi van de regering te zijn», verklaren ze hun beslissing.

BXLRefugees liet gisteren als eerste weten dat het zich morgen terugtrekt uit het Maximiliaanpark. Het burgerplatform is van oordeel dat de regering met de vooropvang het probleem niet grondig aanpakt, waardoor het tentenkamp als verlengstuk nodig blijft. Zo moeten asielzoekers die vrijdag aankomen het weekend in het kamp doorbrengen omdat ze zonder oproepingsbrief niet aanvaard worden in het WTC III-gebouw.

Maandagavond had het platform een onderhoud met de kabinetschef van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). «Toen we deze kwestie voorlegden, bleef het stil», zegt woordvoerster Elodie Francart. «Het wordt steeds duidelijker dat als we in het park blijven, de regering haar verantwoordelijkheden zal blijven ontlopen.»

De vrijwilligers zullen het park in de loop van de week ontruimen en zijn al begonnen met het onderbrengen van vluchtelingen in gastgezinnen. Overdag wil het burgerplatform een ontmoetingsruimte voorzien.

Ook Dokters van de Wereld bevestigde dat het zich vanaf morgen zal terugtrekken. De medische opvolging blijft wel gegarandeerd, op een nader te bepalen locatie.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) beraadt zich intussen over de situatie. Onze hoofstad leverde verschillende tenten en was via Samusocial en vzw Bravvo ook aanwezig in het kamp.