Volkswagen krijgt nog een week

A logo of German car manufacturing giant Volkswagen is seen outside their headquarters in Wolfsburg on September 25, 2015. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

De Duitse regering geeft Volkswagen tot 7 oktober de tijd om een oplossing voor te stellen na het dieselschandaal. Het gerecht opent inmiddels een onderzoek naar de vorige CEO.

Vorige week bleek dat miljoenen auto’s van Volkswagen zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Nadat het schandaal uitbrak, kelderde het aandeel van Volkswagen met 35%. Gisteren dook de koers zelfs nog lager.

Intussen wordt er een onderzoek geopend naar Martin Winterkorn, de CEO die kort na het uitbreken van het schandaal een stap opzij moest doen. Berlijn heeft het Duitse autoconcern tot 7 oktober de tijd gegeven om een plan en een technische oplossing voor te stellen om de wagens die uitgerust zijn met sjoemelsoftware conform de normen te brengen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Transport.

Het presidium van de toezichtsraad bij het Duitse autoconcern Volkswagen komt morgen opnieuw samen voor een crisisvergadering. Daarbij zal een eerste tussentijds verslag voorgelegd worden na intern onderzoek, zo vernam het Duitse persagentschap dpa uit bronnen binnen het bedrijf.

België

De Belgische invoerder van Volkswagen, D’Ieteren, heeft intussen een site gelanceerd waarop het bedrijf communiceert over de gevolgen van het schandaal. D’Ieteren houdt 3.200 bestelde auto’s voorlopig op stal. Het gaat om een preventieve maatregel. D’Ieteren heeft zelf immers ook nog geen idee welke modellen uitgerust zijn met de sjoemelsoftware. De invoerder laat aan Metro wel weten dat tussen de 3.200 wagens ook modellen van Audi, Seat en Skoda zitten. Volkswagen maakte eerder al bekend dat dochterbedrijf Audi ook betrokken is. Gisteren lekte uit dat het in West-Europa zo’n 2,1 miljoen Audi’s betreft. D‘Ieteren zegt ook niet te weten of het de software eenvoudig kan verwijderen.