Hello Bank start crowdfundingsite

"Hello Bank" Deputy General Manager, François Villeroy de Galhau, speaks on May 16, 2013 in Paris, during the presentation of the new bank exclusively online "Hello Bank by BNP Paribas" launched by French banking group BNP Paribas simultaneously on May 16, 2013 in Belgium and Germany. As it will be launched on June 17, 2013 in France, "Hello Bank by BNP Paribas" aims 500,000 customers within five years and will be launched in a fourth country, Italy, late October. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

Internetbank Hello Bank lanceert een crowdfundingplatform voor jongeren. Crowdfunding wordt in ons land snel populairder.

De crowdfundingsite, die Hello Crowd heet, is al online maar zit momenteel nog in de testfase. Momenteel kunnen geïnteresseerden al zogenaamde ‘campagnes’ opzetten. Er kunnen dus al wel projecten ingediend worden, maar de financiering gaat nog niet van start. Binnen onafzienbare tijd wordt Hello Crowd gelanceerd.

Beloning

Op de site kunnen mensen een project financieren of solidariteitsacties ondersteunen. Later krijgen ze dan een beloning, zoals bijvoorbeeld een prototype van de innovatieve technologie die met het geld ontwikkeld is. Op die manier wil Hello Bank jongeren helpen om creatieve projecten tot een goed einde te brengen. Het gaat dus niet zozeer om echte kapitaalinvesteringen, zoals wel het geval is bij de grootste Belgische crowdfundingsite MyMicroInvest.

Hello Bank werkt voor het platform samen met Ulule, een Franse site die al enkele jaren samenwerkt met BNP Paribas. Ulule is de grootste crowdfundingsite in Europa en richt zich sinds kort ook op de Belgische markt. De internetbank Hello Bank is een project van BNP Paribas dat zich vooral op jongeren richt. Zo kwamen ze al in de aandacht met hun pop-upevenement, waar onder andere workshops en dj-sets georganiseerd worden.

Crowdfunding groeit

Crowdfunding loopt in ons land achterop in vergelijking met de buurlanden, maar die kloof wordt stilaan gedicht. In 2013 werd nog 2,1 miljoen opgehaald, vorig jaar was dat 4,35 miljoen en voor dit jaar zou het bedrag dichtbij de 8 miljoen uitkomen. Op een jaar tijd is het totale bedrag aan opgehaald geld met andere woorden verdubbeld. Het grootste crowdfundingplatform in ons land is MyMicroInvest. Ook zij zien een groei. Terwijl ze vorig jaar zestien projecten afrondden, mikken ze dit jaar op vijftig.