Giraffen neuriën als de nacht valt

Giraffen zijn mogelijks nog schattiger dan gedacht. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de geel en bruin gevlekte dieren ’s nachts een neuriënd geluid maken.

Biologen van de universiteit van Wenen waren benieuwd naar de manier waarop giraffen communiceren. Om dat uit te pluizen, trokken ze naar drie dierentuinen: in Berlijn, Kopenhagen en Wenen. Zowel buiten als binnen werden overdag en ’s nachts geluidsopnames gemaakt die de onderzoekers na afloop beluisterden. In totaal verzamelden ze bijna 1.000 uur luistermateriaal.

Tijdens de analyse merkten de onderzoekers dat de giraffen neuriën. Die geluiden konden 4,17 seconden duren. Het geneurie had een frequentie die gemiddeld tussen de 92.1 en 25.78 hertz lag.

giraffe-614141
Foto’s Pixabay

Opvallend is ook dat de giraffen pas begonnen met neuriën vanaf de zon onder de horizon zakte. “Zelfs verzorgers van de giraffen stelden dat ze de geluiden nog niet eerder gehoord hadden”, schrijven de onderzoekers.

Ze vermoeden dat de giraffen enkel ’s nachts geluiden maken om te communiceren. “Giraffen gebruiken wel vaker geluiden zodra ze slechter zicht hebben.” Of dat werkelijk het geval is, is niet duidelijk. De onderzoekers maakten immers geen videobeelden en kunnen niet achterhalen welke giraf welk geluid maakte. Daarom pleiten ze voor meer onderzoek.