Family of the year: “We zijn voortdurend op zoek naar balans”

Met ‘Hero’, de soundtrack voor de succesfilm ‘Boyhood’, had Family of the Year vorig jaar onverwacht een eerste bescheiden hit te pakken. Dat zorgde niet alleen voor meer financiële middelen, maar ook voor een verhoogd zelfbewustzijn tijdens het maken van hun derde, titelloze plaat. «We beseften meer dan ooit dat mensen effectief naar onze muziek zouden luisteren», klinkt het bij zanger Joe Keefe.

Voor het Californische folkkwartet zat er dus niets anders op dan in volle vaart vooruit te gaan én te denken. Het resultaat is een sound die zweeft tussen radiovriendelijke folk en lichtvoetige elektropop met een nostalgisch randje. De tien liedjes op de plaat laten je heerlijk wegdromen, maar zonder ooit saai of eentonig te worden.

«Het succes van ‘Hero’ kwam ons zeer goed uit, maar we wilden kost wat kost vermijden om op deze plaat in herhaling te vallen. Als groep wilden we vooruit gaan, iets nieuws maken. Dus zijn we de studio in getrokken en hebben we geprobeerd om muziek te maken waar we in de eerste plaats zélf blij van werden», legt Joe Keefe uit.

‘Hero’ en de zomersingle ‘Make You Mine’ zijn jullie bekendste nummers. Maar hoe zouden jullie je eigen sound omschrijven voor mensen die jullie nog niet kennen?

Keefe: «We zijn niet zo makkelijk in één hokje te stoppen. Onze typische Family of the Year-sound is een samensmelting van heel veel verschillende muziekstijlen, omdat we allemaal van iets anders houden. Christina luistert bijvoorbeeld naar punk, mijn broer Sebastian houdt dan weer van harde rock en ikzelf luister liever naar iets rustigere singer-songwriters. Dat is behoorlijk contradictorisch: we zijn voortdurend op zoek naar een balans.»

Christina Schroeter: «Klopt ja. En eerlijk gezegd ben ik er niet zeker van of Sebastian onze muziek ook daadwerkelijk goed vindt. Eigenlijk is dit totaal zijn ding niet.»

Keefe: «Sebastian zorgt er alleszins wel voor dat er genoeg leven in de brouwerij gebracht wordt. Zonder hem zou onze muziek wellicht een pak rustiger en eentoniger zijn.» (lacht)

Jullie liedjes zijn erg radiovriendelijk. Zijn jullie daar bewust mee bezig?

Keefe: «Het is altijd mooi meegenomen als we op de radio gedraaid worden, maar tijdens het maken van de muziek probeer ik me daar vooral niet te veel op te focussen want dan dreig je de pedalen kwijt te raken.»

In het verleden moesten jullie alles van a tot z zelf sponsoren. Nu zitten jullie voor het eerst bij een label. Hoe heeft dat jullie muziek beïnvloed?

Keefe: «Een platencontract is iets waar elke band natuurlijk van droomt. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat een platencontract geen garantie is voor een goede plaat: daar moet je helemaal zelf voor zorgen. En dat brengt extra druk met zich mee. Gelukkig werden we steeds aangemoedigd om helemaal ons eigen ding te doen.»

Schroeter: «Op logistiek vlak worden we nu veel beter ondersteund. Van concerten over interviews tot tv-optredens, hotels en vervoer: alles wordt netjes voor ons geregeld. Dat is bijzonder handig.»

Hoop en nostalgie zijn de twee gevoelens die als een rode draad doorheen de plaat lopen. Is dat een bewuste keuze?

Keefe: «Nostalgisch? Echt? Ik vind dat zelf ook, maar Sebastian is het daar dan weer totaal niet mee eens. Hij vindt het een vrolijke, uptempo plaat, terwijl ik me inderdaad meer focus op de gevoelens die in de songs verstopt zitten.»

Schroeter: «Waarschijnlijk komt dat omdat Sebastian de beat er zelf onder gezet heeft. Hij is veel meer bezig geweest met het ritme, terwijl jij je hebt geconcentreerd op de het ineen knutselen van de liedjes. Maar we hebben eigenlijk nooit een concreet plan of idee gehad over hoe deze plaat moest klinken. We zijn gewoon begonnen met het schrijven van de nummers met het idee ‘we zien wel waar we uit komen’.»

Keefe: «Ook qua thematiek zijn we het eigenlijk niet ver gaan zoeken: ik heb gewoon rond me gekeken en daar mijn nummers op gebaseerd. Dat neemt niet weg dat ik niet verder kijk dan mijn neus lang is. Ik ben wel degelijk bezig met de politiek en andere belangrijke wereldzaken, maar voorlopig ga ik er geen nummers over schrijven.»

Mare Hotterbeekx
Family of the Year is uit bij V2 Benelux.