Vier wetenschappelijk bewezen tips om gelukkiger op te staan

Slapen
Foto R.V.

Heb jij deze morgend nog een halfuur gesnoozed vooraleer je jezelf naar het koffie apparaat kon slepen? En werd je pas wakker na een frisse douche, waarna je je alweer moest haasten om de trein te halen? Probeer dan deze vier tips. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zou je zo gegarandeerd gelukkiger opstaan. 

Sta vroeger op

Vroege vogels zijn gelukkiger dan nachtraven, zo blijkt onder meer uit een studie van de universiteit van Toronto. Probeer daarom steevast vroeger op te staan. Zet je wekker bijvoorbeeld een halfuur eerder dan je normaal wakker wordt. Belangrijk is wel dat je dan ook vroeger onder de wol kruipt.

Verwen jezelf met een gezond ontbijt

In plaats van met een ochtendhumeur uit bed te rollen, maak je beter een voedzaam ontbijt. Volgens een studie van de Harvard Medical School bij 27.000 mannen is het ontbijt wel degelijk een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het levert energie en zet je darmen aan het werk. Bovendien: als je ’s morgens niet eet, eet je later op de dag waarschijnlijk meer en kan het zijn dat je sneller kiest voor ongezonde snacks.

Beweeg

Het is algemeen geweten dat sporten wonderen kan verrichten voor je humeur. “Er is een sterk verband tussen lichaamsbeweging en je humeur. Vijf minuten is al voldoende om iemand op te beuren”, bevestigt psychologieprofessor Michael Otto aan The Huffington Post. “Het probleem is dat veel mensen sporten zien als een taak of een soort straf. Probeer daarom een sport te vinden waar je veel plezier aan beleeft.”

Train je concentratie en mindfulness

“Mensen zijn het gelukkigst als ze écht opgaan in een moment. Des te meer onze geest afdwaalt en we afgeleid zijn, des te minder gelukkig we zijn”, beweert Matt Killingsworth, een onderzoeker van de universiteit van Harvard. Dat soort mindfulness of aandachtsgericht zijn, kan je bereiken door middel van meditatie, maar evengoed door rustig te douchen, ontbijten of koffie te drinken.