Dit zijn de winnaars van Emmy Awards

AFP

Afgelopen nacht zijn de belangrijste Amerikaanse tv-prijzen weer uitgedeeld. Game of Thrones sleepte onder meer de Emmy voor de beste dramareeks in de wacht en kroonde zich met maar liefst 12 ‘tv-oscars’ tot de grote winnaar van de Emmy Awards 2015. Ook de comedyserie VEEP viel in de prijzen. 

Game of Thrones was in het verleden al vier keer genomineerd als beste dramareeks, maar  het was de eerste keer dat de schrijvers van de serie David Benioff en Daniel Brett Weiss het gouden beeldje in ontvangst konden nemen. Het HBO-programma haalde het daarmee van andere gerenommeerde series als Mad Men, House Of Cards, Orange Is The New Black, Homeland, Downton Abbey en Better Call Saul. Peter Dinklage (foto), die Tyrion Lannister speelt, won de Emmy voor Beste mannelijke bijrol in een dramaserie. Voorts viel de fel gesmaakte reeks ook nog in de prijzen voor het beste scenario en beste regie. Eerder deze maand won GoT ook al acht Creative Arts Emmy’s, voor categorieën als stunts en geluidsmontage. Samen zijn dat twaalf Emmy’s, meer dan een serie ooit won in één jaar.

AFP
AFP

Veep

Andere grote winnaar van de avond was Veep, eveneens van HBO. De politieke satire verzilverde in totaal vijf van de negen nominaties. Zo ging de serie met het beeldje voor beste comedyreeks aan de haal. In de categorie comedy won Veep ook  nog eens de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol (Julia Louis-Dreyfus, foto), beste acteur in een bijrol (Tony Hale, foto) en beste scenario.

Julia Louis-Dreyfus poses in the Press Room with her award for Lead Actress in a Comdey Series during the 67th Emmy Awards on September 20, 2015 at the Microsoft Theater in Los Angeles, California. AFP PHOTO / VALERIE MACON
AFP
AFP
AFP

Bijzonder was de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie voor Jon Hamm (foto), ofwel Don Draper in Mad Men. Hamm moest jarenlang toekijken hoe Bryan Cranston van Breaking Bad de prijs kreeg. Dit jaar was het eindelijk zijn beurt. Uit nederigheid kroop hij dan ook letterlijk het podium op.

AFP
AFP

Daarna was het de beurt aan Viola Davis (How to get away with Murder, foto). Zij schreef geschiedenis door als eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw de prijs voor beste hoofdrol in een dramaserie in de wacht te slepen. In een knappe en emotionele speech besprak Davis haar huidskleur. “Het enige wat mensen met een donkere huidskleur onderscheidt van anderen zijn kansen. Je kunt geen Emmy winnen voor rollen die er niet zijn”, zei de actrice. Ze is de makers van de reeks dan ook heel dankbaar om de gegeven kans.

AFP
AFP

De lijst winnaars

Outstanding Drama Series
Game Of Thrones (HBO)

Outstanding Comedy Series
Veep (HBO)

Outstanding Lead Actor in a Drama Series
Jon Hamm, Mad Men

Outstanding Lead Actress in a Drama Series
Viola Davis, How to Get Away With Murder

Outstanding Lead Actor in a Comedy Series
Jeffrey Tambor, Transparent

Outstanding Lead Actress in a Comedy Series
Julia Louis-Dreyfus, Veep

Outstanding Supporting Actor in a Drama Series
Peter Dinklage, Game of Thrones

Outstanding Supporting Actress in a Drama Series
Uzo Aduba, Orange Is the New Black

Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series
Allison Janney, Mom

Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series
Tony Hale, Veep

Outstanding Miniseries
Olive Kitteridge (HBO)

Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie
Richard Jenkins, Olive Kitteridge

Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie
Frances McDormand, Olive Kitteridge

Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie
Bill Murray, Olive Kitteridge

Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie
Regina King, American Crime

Outstanding Variety Talk Series
The Daily Show (Comedy Central)

Outstanding Variety Sketch Series
Inside Amy Schumer (Comedy Central)

Outstanding Reality-Competition Program
The Voice (NBC)