Backstage bij de New York Fashion Week

New York staat bekend als een bruisende stad, maar backstage gaan tijdens NY Fashion Week bezorgt je pas echt een adrenalineshot. Topmodellen, fotografen, bloggers en stylisten eisen er elk op hun manier de nodige aandacht op. Achter de catwalk worden internationale modecarrières gemaakt of gekraakt. Metro kreeg een exclusieve blik achter de schermen van ‘s werelds grootste modecircus.
door
Mare
Leestijd 1 min.

VIPs

Een modeshow bijwonen onmogelijk? Niet als je een goede klant bent of gewoon je ticketje voor een show betaalt. Sommige shows bieden heuse vip-lounges aan waar welgestelde fashionista's voor en na de show kunnen genieten van een heerlijke cocktail, uiteraard aangeboden door een perfect gecaste barman. "Ik woon al vier jaar in New York en ben een acteur in Broadway-musicals zoals 'A Christmas Carol' en 'Big River' " vertelt Chaz Jackson, barman in de vip-loge van American Expres. "Dit werk neem ik er even bij om extra te verdienen."

En celebrity-styliste Melissa Barclay poseert graag voor de lens na het sippen van haar cocktail. "Mijn laarzen zijn van Balenciaga, de jurk is van Ashley Gordon. Ik kleed ondermeer Michelle Monaghan en Bella Thorne. Ben jij van België? Oh my God, je bent van het land van Dries Van Noten!"

Fear is not an option?

Achter de schermen van mode-icoon Diane Von Furstenberg laat Kendall Jenner, halfzus van de Kardashians, zich door een legertje kappers en make-up-artiesten opmaken. Ze geeft geen kick. Wie hier als model op de catwalk loopt, moet stevig in haar schoenen staan.

Topmodel Jourdan Dunn liet zelfs een tattoo zetten met het levensmotto van de Amerikaanse ontwerpster. "Mijn moeder was een oorlogsgevangene en zat gedurende dertien maanden in de nazikampen. Ze overleefde het en ze vertelde me altijd Fear is not an option", benadrukt Diane Von Furstenberg.

Survival of the fittest

Terwijl de bekende mode-illustrator Jarno Kettunen tekeningen maakt van de Ground Zero-show, leidt PR manager Eef Vicca alles in goede banen. Ze woont en werkt al enkele jaren in New York. "Om hier te kunnen overleven, moet je heel hard werken. Ik klop soms achttien uren per dag, maar ik heb nog geen seconde spijt van mijn vertrek uit België. Het is één grote rollercoaster."

Topmodellen à volonté ?bij Hilfiger?

Backstage bij Tommy Hilfiger is het al even hectisch als bij Diane Von Furstenberg. Een jong, blond meisje zit in witte badjas toe te kijken op de georganiseerde chaos. Haar naam is Regitze Christensen, een Deens topmodel. "Het is echt stressvol en backstage is het vooral leuk als je enkele vriendinnen hebt, anders kan het eenzaam zijn."??Er is niet alleen maar stress achter de schermen van een modeshow. Hier en daar zie je af en toe enkele meisjes hartelijk lachen.

De eerste bulderlach komt van eigen bodem. Hanne Gaby, één van onze topmodellen, amuseert zich. "Hier bij Tommy Hilfiger vind ik de atmosfeer super leuk omdat het zo'n leuk team is. Ik werk nu tien jaar in dit wereldje en het voelt goed. Ik woon in Brooklyn en kom maar één of twee keer per jaar terug naar België."

Topfotografen zetten hun beste beentje voor en doen een poging om het allerbeste shot te maken. Sonny Vandevelde maakt backstage beelden voor Vogue.com en wil graag even poseren met Ine Neefs, onze nieuwe Belgische trots. "Er is enorm veel competitie. Die jonge fotografen proberen je plaats in te nemen. Om het hier te maken, moet je gewoon jezelf zijn. Als je iemand wil imiteren, val je door de mand."

Terwijl de heren zich massaal vergapen aan al het vrouwelijk schoon, kan ik stiekem het meisje op de achterste rij fotograferen. Haar naam is Amilna Estevao. Het is misschien het mooiste shot van New York Fashion week?

??Blogsters?

Na de show laten de modebloggers zich gewillig fotograferen. Hier begint dan het social media circus, een fascinerend schouwspel. "Ik ben Adenorah, 26 jaar en fashion blogster. Mijn hemd is van Haider Ackermann, de jurk van Asos, de schoenen van Isabel Marant en de tas van Missoni." En ook de Belgische blogster Sofie Valkiers toont graag haar nieuwste aanwinsten. "Ik draag Louboutin schoenen, een Dior handtas en de jurk en de bril zijn van Gül Hürgel, een Turks merk. Het is leuk om onbekende merken te dragen tijdens fashion week." Eén ding is zeker, het belangrijkste is zien en gezien worden.

Tekst en foto's door Arne Rombouts