Peuters met tuin zijn later minder dik

 

Kinderen die geen toegang hebben tot een tuin of andere groene ruimte als ze tussen de drie en vijf jaar oud zijn, zijn vaker te dik als ze een jaar of zeven zijn. Het gaat vooral om peuters uit laagopgeleide gezinnen. Zij hebben 38 procent meer kans op overgewicht dan leeftijdgenootjes uit laagopgeleide gezinnen die wel een tuin hebben.

Dat zegt de Nederlandse onderzoekster Annemarie Schalkwijk, die op dit onderwerp promoveert. Ze werkte samen met onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Schalkwijk onderzocht bijna 6.500 kinderen uit Engeland. Ze gebruikte gegevens uit de Millennium Cohort Study uit het Verenigd Koninkrijk, waarin kinderen worden gevolgd die in 2000 of 2001 zijn geboren. De kinderen zijn onderzocht toen ze negen maanden waren en later toen ze drie, vijf en zeven waren.

Kinderen met overgewicht worden vaak ook als volwassene obees. Schalkwijk keek ook naar factoren als eetgedrag, lichamelijke activiteit en armoede. De relatie met het ontwikkelen van obesitas was volgens haar bij geen van deze factoren zo sterk als bij het toegang hebben tot een tuin.