Deze kwaaltjes wijzen op een ijzertekort

Woman with a Headache

IJzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten, zeker bij vrouwen. Naar schatting kampt ongeveer 10% van de vrouwen met een ijzertekort. Een risico dat bovendien stevig kan oplopen als je veel sport. Het is dus belangrijk dat je de symptomen op tijd herkent.

1. Vermoeidheid

IJzer is cruciaal voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit dat rode bloedcellen zuurstof helpt vervoeren door het lichaam. Een ijzertekort zorgt er met andere woorden voor dat je lichaam minder zuurstof krijgt, waardoor je sneller moe en uitgeput geraakt.

2. Sneller buiten adem

Omdat je lichaam in feite naar zuurstof snakt, ben je sneller kortademig. Dit gebeurt niet alleen in de fitness, maar ook als je gewoon op de fiets zit of de trap oploopt.

3. Weinig focus

Door een ijzertekort is het mogelijk dat de afgifte van neurotransmitters verandert. Een gevolg hiervan is een verslechterde concentratie en apathie, zelfs tegen je familie, vrienden en je werk.

4. Een bleek gezicht

Hemoglobine geeft een rode kleur aan ons bloed en dus ook aan de huid. Check zeker de binnenkant van de lippen, het tandvlees of de binnenkant van de onderste oogleden. Als deze minder rood zijn, kan dit wijzen op een ijzertekort.

5. Een slechter uithoudingsvermogen

Sportoefeningen die je normaal met gemak kunt afwerken, kosten je nu bloed, zweet en tranen. Dit zou wel eens te wijten kunnen zijn aan de lage ijzerwaarden in je bloed, zo blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van Cornell.

6. Meer spierpijn als anders

Een ijzertekort belemmert het spierherstel. Wie na een work-out dus meer spierpijn dan normaal heeft, moet gealarmeerd zijn.

7. Broze nagels

Merk je dat je een deukje hebt in je (teen)nagels? Ook dit kan veroorzaakt worden door een ijzertekort.

8. Je bent vaker ziek

Als je vaak ziek bent, je grieperig voelt of een stevige verkoudheid te pakken hebt, kan een ijzertekort de boosdoener zijn.