Word fit in vier minuten

Een sportplan op langetermijn is natuurlijk de beste oplossing als je een goede conditie wilt opbouwen. Maar soms heb je geen zin in oneindig lange sessies in de fitness of kan je door tijdgebrek niet gaan lopen. Dan komt Tabata goed van pas. Dankzij deze work-out die maar vier minuten duurt kan je in super snel tempo vet verbranden en je conditie verbeteren. 

Tabata is al sinds de jaren ’90 een bekende work-out bij fitness- en cardiojunkies. Niets nieuws onder de zon dus, ware het niet dat deze training steeds vaker buiten fitnesskringen beoefend wordt. Valt er bij jou geen kwartje? De Tabata-methode bestaat uit een opeenvolging van intensieve cardio-oefeningen die je gedurende twintig seconden uitoefent, gevolgd door tien seconden rust. Gemiddeld neemt de work-out vier minuten in beslag. Je kan het dus vergelijken met een High Intensity Interval Training in het kwadraat.

Tientallen jaren geleden werd Tabata uitgevonden door de Japanse professor Izumi Tabata. Hij gebruikte de beruchte methode om sporters klaar te stomen voor de Olympische Spelen.

Voordelen

Inmiddels zijn er al verschillende studies naar Tabata gedaan. Nagenoeg alle onderzoekers zijn het er over eens dat de training je sterker maakt, je cardiovasculaire uithoudingsvermogen, ofwel je conditie, verbetert en je stofwisseling versnelt waardoor je gemakkelijk vet verbrandt.

Wil je een robbertje Tabata uitproberen? Dan gebruik je best een stopwatch of de site tabatatimer.com. Begin met een makkelijke oefening, zoals rennen op een loopband, en schakel daarna over naar squats, burpees, lunges, crunches of push-ups. Het is bovendien cruciaal dat je de oefeningen al beheerst. Door de korte duur is er namelijk weinig ruimte over voor het aanleren van nieuwe bewegingen.

Foto: jeshoots.com

Let op! Wij stappen over naar een nieuwe Facebook pagina. Like Metro België voor je dagelijkse portie nieuws!