Wasbeer paart in Vlaanderen

De kans is zeer groot dat de wasbeer zich in Vlaanderen in het wild voortplant. Dat zegt het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek. Het roofdier komt voor ten zuiden van Samber en Maas.

Sinds de jaren tachtig zijn er in Vlaanderen sporadisch meldingen van de wasbeer, een kleine beer die wordt gekenmerkt door zijn masker en geringde staart. Zo werd de voorbije zomer in Hoeilaart nog een jonge dode wasbeer ingezameld. Aanwijzingen dat de soort zich ook bij ons in het wild voortplant, waren er tot op heden niet. Maar daar is nu verandering in gekomen.

Hele familie

In Schepdaal (Dilbeek) werd in juni van dit jaar een hele familie wasberen weggevangen door een plaatselijke rattenvanger. Nadat eerst het mannetje werd geklist, volgde op het einde van de maand een moeder met twee jongen. Het mannetje bleek ongeveer 14 tot 15 maanden jong.

«Wasberen worden pas in hun derde jaar volledig volwassen», verduidelijkt onderzoeker Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek. «Of dit dier de vader van de jongen kan zijn is twijfelachtig, gezien de paartijd in februari valt en eerstejaarsdieren in de regel nog niet seksueel actief zijn. In dat geval zou er dus nog minstens een ander, ouder mannetje in de buurt moeten leven.»

Uitbreiding van de populatie

Hoe dan ook, het feit dat meerdere dieren in hetzelfde gebied voorkwamen, waaronder het moederdier met jongen, doet de waarschijnlijkheid toenemen dat de wasbeer zich ook in Vlaanderen in het wild voortplant. «Ofwel gaat het om een uitbreiding van de populatie ten zuiden van Samber en Maas, ofwel was er een meervoudige lokale ontsnapping bij particulieren. Maar ook als dat laatste het geval zou zijn, is de kans zeer groot dat hun voortplanting er bij ons zit aan te komen», besluit Gouwy.

(Foto Pixabay / J. DeMers)