Elizabeth II, al 23.226 dagen op de troon

TO GO WITH AFP STORY BY JAMES PHEBY (Files) In this file picture taken on June 26, 2015, Britain's Queen Elizabeth II waves to the crowd as she walks across the Pariser Platz near Berlin's landmark Brandenburg Gate on her way to leave Berlin. Queen Elizabeth II is planning to keep things low-key on Wednesday when she will overtake Queen Victoria as Britain's longest-serving monarch, despite public interest in the historic date. AFP PHOTO / ADAM BERRY

De Queen is vandaag de langst regerende Britse vorst ooit. Met 63 jaar, 7 maanden en 2 dagen steekt ze haar overovergrootmoeder koningin Victoria voorbij. 

In 2007 werd Elizabeth II al de langst levende Britse monarch, en in 2012 vierde ze haar diamanten jubileum toen ze zestig jaar op de troon zat. Vandaag komt daar een nieuwe mijlpaal bij. De Queen staat al 23.226 dagen aan het hoofd van het Verenigd Koninkrijk, en is daarmee de langst zittende vorst in de Britse geschiedenis.

In meer dan zes decennia heeft ze al twaalf premiers ontvangen op Buckingham Palace, en zag ze ook al zeven pausen passeren. In die tijd is Groot-Brittannië grondig veranderd.

Wereldrijk

Toen ze in 1947 trouwde met prins Philip, kampte het land nog met de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De ingrediënten voor hun bruidstaart waren, omwille van de economische toestand van het land, vooral geschenken uit het buitenland. En toen ze in 1953 gekroond werd, stond de televisie nog in zijn kinderschoenen en was het Verenigd Koninkrijk nog een wereldrijk.

BELGAIMAGE-126543 (1)

 

«Je moet zelf al een gezegende leeftijd hebben om een tijd te herinneren zonder haar als koningin», zegt Hugo Vickers, een Britse historicus en koningshuisexpert. De Queen behoort tot de laatste generatie royals die thuisonderwijs kreeg, en werd de eerste Britse vorst die een e-mail (in 1976) en een tweet (in 2014) verstuurde.

Dat Elizabeth koningin zou worden was tijdens haar jeugd helemaal niet zeker. Pas toen haar oom, Edward VIII, in 1936 afstand deed van de troon om met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson te trouwen, kwam Buckingham Palace voor haar in zicht. Haar vader George VI werd eerst koning, en toen hij in 1952 overleed was het de beurt aan zijn toen 25-jarige oudste dochter.

Weinig bombarie

Over de populariteit van Elizabeth II bestaat weinig twijfel. Voor haar diamanten jubileum in 2012 trotseerden een miljoen Britten de gietende regen om bij het paleis ‘God Save The Queen’, het nationale volkslied, te zingen. «De Britten houden echt van haar», aldus Vickers. «Ze is op een buitengewoon subtiele en stille wijze een stabiele factor geweest voor dit land.»

Volgens de hofhuishouding wordt het nieuwe record vandaag niet met veel bombarie gevierd. De koningin reist samen met prins Philip naar Edinburgh voor de inhuldiging van een nieuw stuk spoor.

Elizabeth is trouwens niet de langst dienende monarch ter wereld. Dat is de Thaise koning Bhumibol, die al 69 jaar aan de macht is.