Zes redenen om nú een huisdier te nemen

Of het nu een kat, hond, vogel, goudvis, cavia, konijn of kip is, huisdieren zijn steevast een aanwinst voor elk gezin. De haren, kwijl en soms vieze geuren die ze verspreiden wegen niet op tegen alle voordelen van een dier in huis halen. Wij sommen zes redenen op om stande pede een gezellige dierenvriend te zoeken. 

1. Minder stress

Een studie uit het Journal of Psychosomatic Medicine laat zien dat huisdieren helpen om de bloeddruk te verlagen en stress te bestrijden. Ze doen dit zelfs beter dan een partner of een vriend. De onderzoekers menen dat dit komt omdat je kan rekenen op onvoorwaardelijke liefde. Je favoriete beestje zal je nooit veroordelen, bekritiseren of proberen te veranderen. Hierdoor voel je je na een tijd zelfverzekerder en straal je dit ook uit.

cat-6911752. Ze kunnen bepaalde aandoeningen snel opmerken

Honden kunnen opgeleid worden om een te lage suikerspiegel van hun diabetisch baasje te ruiken. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat ze zelfs kanker kunnen opsporen. Dankzij hun fenomenale reukzin kunnen ze onder meer protestaat-, blaas-, long- borst- en eierstokkanker detecteren.

3. Minder niezen

Knuffelen met een schattige viervoeter is een ware marteling voor mensen met een allergie. Ironisch genoeg zjin kinderen die last hebben van allergieën als astma, eczeem en hooikoorts net gebaat met een huisdier. Kleintjes die opgroeien met huisdieren, ontwikkelen namelijk een sterker immuunsysteem.

4. Veel plezier

Als je een dier knuffelt of aait, maakt je lichaam oxytocine aan. Dit knuffelhormoon verlaagt onze bloeddruk en hartslag, en onderdrukt stress en angstige gevoelens. Daarnaast verhoogt het ook de pijngrens en zorgt ervoor dat we socialer worden.

5. Meer beweging en sociaal contact

Honden kunnen niet zonder hun dagelijkse wandeling en dwingen je om te bewegen. Hierdoor krijg je zelf frisse lucht, werk je aan je conditie en loop je minder risico op hartziektes en diabetes. Op straat wordt je bovendien constant aangestaard of aangesproken door andere mensen, zodat je meer in contact komt met vreemden of andere hondbezitters.

6. Meer verantwoordelijkheid

Heb je thuis een kleine puppy of kitten waar je voor moet zorgen? Gegarandeerd dat je doorgaans ook meer verantwoordelijkheid zal voelen.

dog-867238