Vlaamse werkgevers optimistischer dan Waalse

Employees work in an office of Sina Weibo, widely known as China's version of Twitter, in Beijing on April 16. Sina Weibo is set to go public in the US this week -- after three weeks of sell-offs took their toll on technology stocks. AFP PHOTO / WANG ZHAO

Werkgevers zullen het volgende kwartaal meer personeel aannemen, maar de heropleving zit er niet overal aan te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Manpower.

Uit een bevraging van uitzendbedrijf Manpower bij 750 Belgische werkgevers blijkt dat 6 % van plan is personeel aan te nemen, terwijl 4 % personeel zal ontslaan. De tewerkstellingsprognose, het verschil tussen het percentage bedrijven dat het komende kwartaal denkt mensen aan te werven en het percentage dat denkt te ontslaan, komt daarmee voor heel België op +2. Het optimisme is echter niet overal even groot. De prognose van de Vlaamse werkgevers komt uit op +7. Dat is het hoogste niveau sinds 2011. In Wallonië is de prognose -4, dat zijn vijf procentpunten meer dan vorig kwartaal en het is de laagste score sinds 2013. Brussel zweeft ertussenin, met een prognose van +3. Brusselse werkgevers zullen dus blijven aanwerven, maar het is wel een lichte daling ten opzichte van de vorige kwartalen.

Energiesector

Ook tussen sectoren zijn er grote verschillen. De sector elektriciteit, gas en water leidt de dans (+10), gevolgd door winning van delfstoffen (+6). Werkgevers uit de sectoren transport, logistiek en communicatie, groot- en kleinhandel, en bouw verwachten negatieve tewerkstelling. Op wereldwijde schaal zijn de Indiase (+41) en de Taiwanese werkgevers (+36) het meest optimistisch. In Europa zijn dat de Roemenen (+16), terwijl de Italiaanse werkgevers (-4) de rij sluiten.

Voorzichtig

Op wereldschaal zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief in 36 van de 42 bevraagde landen en gebieden. Toch blijft de meerderheid van de werkgevers op haar hoede. Ze wachten liever op een significante heropleving van de economie vooraleer ze haar effectieven fors versterkt.