Terreurdreiging houdt vliegtuig aan de grond

20141215 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows an aerial view of Brussels Airlines planes at Brussels Airport pictured during the national strike, Monday 15 December 2014. Today's strike follows a series of provincial strikes and was called by the different unions to protest against austerity measures taken by the Michel I Federal Government. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Op Brussels Airport is een vliegtuig naar Caïro zaterdag niet mogen vertrekken. Aanleding was wellicht een terreurdreiging. Gisteren kon het toestel alsnog opstijgen.

Het vliegtuig MS 726 van Egypt Air zou zaterdag normaal om 15.55u opstijgen richting de Egyptische hoofstad. Plots moest evenwel «een bijkomend nazicht van de passagierslijst en de bagage» gebeuren.

De federale politie omschreef het probleem als «onduidelijkheden» rond een van de reizigers, zonder daar verder op in te gaan. Volgens Het Nieuwsblad en VRT was sprake van een terreurdreiging. Zo moest een vrouwelijke passagier extra worden ondervraagd. Naar verluidt werd ook een man – een Brusselaar met psychische problemen, die de veiligheidsdiensten al langer in de gaten hebben – ondervraagd.

Belangrijke diplomaat

De betrokkene zou ermee hebben gedreigd dat met het vliegtuig iets zou gebeuren. Omdat er bovendien een belangrijke Europese diplomaat aan boord zat, werd gevreesd dat hij het doelwit was van een terreuractie.

Intussen kregen de passagiers te horen dat er een «technisch probleem» was. Maar daar werd weinig geloofwaardigheid aan gehecht, vooral omdat de politie met honden het vliegtuig kwam doorzoeken. Vervolgens bleven de reizigers urenlang in het ongewisse: eerst zou de vlucht worden verlaat, dan werd ze tijdelijk geannuleerd en uiteindelijk luidde de boodschap dat ze niet zou vertrekken.

«Geen risico nemen»

Bijna 24 uur later, kwam het vliegtuig gisteren om 14u alsnog van de grond. «Het behoort tot de procedure dat bij de minste twijfel geen enkel risico wordt genomen», verduidelijkte de federale politie nog. «Na bijkomende en uitgebreide controles hebben de veiligheidsdiensten besloten om de vlucht te laten vertrekken.» Of de bewuste passagier aan boord zat, wilde de politie niet kwijt.