Last van een dipje? Tien tips om er snel bovenop te geraken

Iedereen heeft wel eens een dag dat de negatieve gevoelens de kop opsteken en de wereld op je hoofd dreigt te vallen. Dat is echter geen reden om bij de pakken te blijven zitten. Maak gebruik van deze tien tips om je dipje op te fleuren. 

1. Drink en eet 

Ga na wanneer je voor het laatst een glas water hebt gedronken of een lekkere, gezonde snack hebt opgesmikkeld. Heel wat mensen vergeten door de dag heen te drinken, koffie niet inbegrepen. Probeer zeker acht glazen water per dag te drinken, en af en toe wat noten of fruit te eten. Want zowel je lichaam als je geest hebben brandstof nodig om je energie op peil te houden.

2. Probeer wat te slapen

Slecht slapen heeft rampzalige gevolgen, onder andere op je humeur. Volgens onderzoekers van de Canadese McGill University is een halfuur extra slaap al voldoende om je gemoed op te krikken. Slaap ’s nachts langer of kies voor een middagdutje, en je zal zien dat je vrolijker door het leven gaat.

3. Beweeg

De kans is groot dat sporten het laatste is waar je zin in hebt als je energie op nul staat. Je hoeft geen heuse training op poten te zetten, een korte wandeling of een kleine oefening kan al wonderen doen.

4. Doe enkele stretchoefeningen

Door de stress voel je mogelijk spanning in je nek en ruggengraat. Heel wat stretchoefeningen kunnen je lichaam nieuwe energie geven. Ga bijvoorbeeld eens recht staan. Laat je hoofd zakken, trek je schouders naar je oren toe en laat ze weer zakken terwijl je met je armen cirkels op wisselende hoogte beschrijft. Dankzij deze oefening voel je je mentaal beter in je vel en ben je verlost van de slaperigheid.

5. Verzorg jezelf

Worstel je met een laag zelfbeeld? Neem dan wat tijd voor jezelf. Gun jezelf een make-over. Neem een verfrissende douche, maak een afspraak bij de kapper, draag make-up of een lekker geurtje. Nadien voel je je ongetwijfeld al heel wat beter.

6. Kies voor kledij waar je je goed in voelt

Door de ganse dag in je pyjama of badjas rond te hangen, onderneem je niets tegen negatieve gevoelens. Kies voor een outfit die zowel klassevol als comfortabel is.

7. Lach

Er is geen beter medicijn tegen een dipje dan een lachbui. Telkens als je giechelt of buldert van het lachen komen er namelijk endorfines vrij in je lichaam, stoffen die je blij en energiek maken. Kijk nog eens naar een aflevering van je favoriete serie of bewonder enkele grappige katten GIFs, dat geeft je gemoedsstemming vast en zeker een boost.

8. Knuffel

Katten en honden zijn niet alleen gezellige vrienden. Een knuffel met je favoriete viervoeter werkt als een uitstekende remedie tegen stress.

9. Luister naar muziek

Zoek een levendig deuntje of zet je favoriete muzieknummer op. Beweeg mee op het ritme en je voelt je instant vrolijker.

10. Praat erover

Als al het voorgaande faalt, zoek je best een luisterend oor bij je partner, familie, vrienden of collega’s. Heb je het gevoel dat je nergens terecht kunt? Doe dan een beroep op een professional.  Je hart luchten kan enorm veel deugd doen.