Brussels Design in de spotlights

Tien jaar al zet Design September Brussel en zijn ontwerpers in de kijker. Om dat te vieren, pakken de organisatoren weer groots uit met maar liefst een honderdtal culturele en commerciële evenementen. Want design laat zich niet voor één gat vangen.

“Design maakt deel uit van ons dagelijks leven, net zoals Design September 2015 een maand lang deel zal uitmaken van het leven van alle Brusselaars”, vertelt Roel Rijssenbeek, de drijvende kracht achter het evenement. Van 10 tot 30 september wordt de hoofdstad van Europa dus ook een beetje de hoofdstad van het design. “Brussel is de laatste jaren ontegensprekelijk gegroeid als designstad”, voegt hij eraan toe. “En dat dankzij het talent en de vindingrijkheid van onze designers.”

Design September nodigt je uit voor een heus stadsparcours. Van winkels en galerijen tot pop-upwinkel en culturele centra. Want design zit verscholen in elk hoekje van ons dagelijkse leven. Van onze slaapkamer tot veel gebruikt stadsmeubilair. Het is ook een uitgelezen kans om al die ontwerpers te ontmoeten tijdens conferenties, opendeurdagen in een twintigtal ateliers en een heleboel expo’s. Een echt multidisciplinair evenement dus! En ook heel wat winkels doen mee, met een speciaal interieur of een nieuwe inrichting. Maar met zowat honderd evenementen op het programma, wordt het moeilijk kiezen.

 

Enkele aanraders
– Art&Craft parcours: Een nieuwigheid dit jaar is dit parcours, dat het Brusselse erfgoed en de expertise van de lokale ambachtslui in de kijker zet.
– Confronting the Masters: Tien jaar al wordt de ‘Designer van het Jaar’ award uitgereikt. Design Vlaanderen Galerie stelt voor de gelegenheid de tien laureaten tentoon.
– Xavier Lust: Om zijn tiende verjaardag te vieren, zet Design September het werk van een van onze topdesigners in de kijker, met een solotentoonstelling in de Botanique (zie interview W4).
– Matali Crasset: In de Galerie de la Senne ontdek je de vrouw die erin slaagt design een kinderlijke toets te geven, zonder te vervallen in het kinderachtige.
– Brussels Design Market: Voor koopjesjagers en een nieuw soort antiquairs. Meesterwerken van het design uit de jaren 50 tot 2000. Van asbakjes tot indrukwekkende sofa’s… (Foto links – Op 12 en 13 september in Tour & Taxis)
– Muller van Severen: Ook Bozar is natuurlijk van de partij en focust op het werk van Muller van Severen. Design dat kleuren combineert met eenvoudige, fijne en heldere lijnen.